ULTIMA ORĂ! Șeful Procuraturii Chişinău, oficiul Ciocana, Igor Popa, plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile

11 noiembrie 2021, 16:24 Justiție 137
Igor Popa.  Sursa: Procuratu Generală

Șeful Procuraturii municipiului Chişinău, oficiul Ciocana, Igor Popa, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Decizia a fost luată joi, 11 noiembrie, de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Informația pentru Replica Media a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

Procurorii anticorupție au înaintat la 10 noiembrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, demersul prin care solicită aplicarea măsurii preventive - arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile în privința adjunctului procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Ciocana, Igor Popa.

Persoana a fost pusă sub învinuire, fiindu-i incriminat săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.330/2 alin.(2) din Codul penal.

La 9 noiembrie, adjunctul procurorului-șef al municipiului Chișinău, șeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, a fost reținut pentru 72 de ore.

Temei pentru începerea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice referitor la averea adjunctului procurorului-șef al municipiului Chișinău, șef al Oficiul Ciocana, Igor Popa.

  Igor Popa și-a început activitatea în calitate de anchetator în Procuratura sectorului Râşcani al Capitalei. Din 2002 până în 2010 a ocupat mai multe funcţii importante în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, ajungând şeful subdiviziunii. Potrivit Magistrat.md, în martie 2016, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General - interimar numirea dlui Igor Popa în funcţia de procuror al municipiului Chişinău pentru un mandat de 5 ani. Ulterior, în martie 2017 a fost numit în funcția de adjunct al Procurorului General.

   Potrivit Anticorupție, printre cele mai răsunătoare dosare de care s-a ocupat Igor Popa pe când lucra în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale este cel al lui Serafim Urechean, fost primar al Capitalei, în prezent preşedintele Curţii de Conturi, al lui Constantin Becciev, directorul de la SA Apă-Canal Chişinău, al lui Spiridon Danilescu, fost şef la SA Franzeluţa, al lui Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, precum şi al politicianului Nicolae Andronic. Toţi au fost achitaţi după plecarea PCRM de la guvernare.

   Totodată, ZdG scrie Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie și că anterior acesta a declarat că nu are „niciun regret” în privința dosarelor instrumentate de-a lungul carierei. „Toate acţiunile au fost perfect legale. Dacă ar fi fost altfel, nu aş fi ajuns la 17 ani de lucru în Procuratură. Oricare ar fi dosarele, şi 7 aprilie, oricare, nu am ce să-mi reproşez. Toate acţiunile au fost legale”.

   Igor Popa este finul de cununie al fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale, Nicolae Chitoroagă, drept urmare a mai multor acuzații din presă că ar fi fabricat dosare la comanda celor din anturajul fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, scrie anticoruptie.md.

   Diana
   publicat de:
   „Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
    

   Discuțiile Replica Media