Italia, prima țară europeană unde certificatul verde devine obligatoriu la locul de muncă

18 septembrie 2021, 11:04 UE 103
Italia.  Sursa: Reuters

Certificatul verde va fi obligatoriu în Italia, începând de vineri, 15 octombrie, pentru toți angajații publici și privați, potrivit Corriere della Sera. Încălcarea acestei prevederi poate aduce amenzi de până la o mie de euro.

Italia va fi prima țară europeană în care nu va fi posibilă intrarea într-o fabrică, birou sau în orice alt loc de muncă fără un permis verde valid.

Confruntarea cu liderii sindicali a fost acerbă, dar primul ministru al Italiei, Mario Draghi, și-a impus punctul de vedere, anunță presa italiană.

Prin această decizie se așteaptă să crească în următoarea perioadă procentul de vaccinare în peninsulă.

„Trebuie să revenim la normalitate, cu reluarea activităților în prezență. Am decis să introducem permisul verde pentru că este un instrument care funcționează, acceptat de oameni și monitorizat”, a punctat Draghi.

Angajații care nu vor avea asupra lor în momentul venirii la serviciu nu vor fi lăsați să intre și vor fi considerați absenți nejustificați, se explică normele de aplicare ale decretului. Încălcarea obligației de a deține certificatul se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 400 și 1.000 de euro și poate fi majorată în cazul falsificării documentului. În acest caz, se declanșează automat un dosar penal.

După cinci zile de absență nejustificată „relația de muncă este suspendată și nu sunt datorate salarii și alte taxe sau remunerații către angajat”, se precizează în document.

Joi, la ora 16:00, va avea loc ședința Consiliului de Miniștri care va valida decretul.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media