Votul a fost următorul: PSRM - 20 pentru; Platforma DA, inițial a anunțat că nu participă la vot, iar ulterior au fost calculate 8 abțineri. Ruslan Verbițchi însă s-a întors și a anunțat că fracțiunea pleacă din sală; PAS - nu a fost prezent în sală ; PL- nu a fost prezent în sală; PUN -1 împotrivă, PCRM - 1 pentru; V. Nedelea - nu a fost prezent în sală, PD - 2 pentru; Ala Tîșcul și Aliona Mandații nu au fost prezente în sală; Serghei Afanasenco - 1 pentru; Partidul „Șor” - 2 pro.
În urma expunerii votului, consilierii au pus problema dacă proiectul de decizie a trecut sau nu, iar disputele dintre aceștia au făcut ca consilierii să reia momentul înregistrat al votului.
„La momentul votării sunt 25 de consilieri. Nu este cvorum. Platforma DA a anunțat că a plecat din sală. Noi riscăm”, a declarat secretarul CMC, Adrian Talmaci.
Președintele ședinței Corneliu Pîntea a subliniat că în cazul în care proiectul de decizie este nul nu-l va putea semna.
„Partidele de dreaptea se tem de referendum. Este a opta oară, dacă nu greșesc, când ei blochează ședința CMC, au ieșit din sală și acum când s-a pus la vot, ei la fel, au ieșit din sală. Rușine”, a precizat socialistul Alexandr Odințov.
Socialistul Dinari Cojocaru a acuza PAS și Platforma DA de duble standarde.
„Astăzi asistăm la niște fărădelegi, dar totuși astăzi putem vedea standardele duble pe care le are PAS și Platforma DA. (...) Referendumul din municipiul Chișinău vs decide catre să fie planul de înălțime și ce tipuri de clădiri pot fi construite pe terenul fostului Stadion Republican. (...) Astăzi, când cetățenii Chișinăului au posibilitatea de a decide ce să fie pe acel teren, eu pur și simplu ies din sală. Nu se votează pentru, contra sau abținere, ei pur și simplu ies din sală, astfel, obstrucționând activitatea CMC. Vreau să vă spun, însă, că noi am înregistrat video că votul a fost produs și din punct de vedere juridic noi deja avem votul”, a declarat Cojocaru.
Drept replică, consiliera PAS, Zinaida Popa, a subliniat că fracțiunea pe care o reprezintă este împotriva populismului.
„Ceea ce faceți dvs. este populism, pentru că noi nu putem să decim asupra unui teren de proprietate privată, respectiv noi am părăsit sala în semn că noi nu participăm la populisme, dar voi sunteți în drept să faceți ce vreți”, a opinat Popa.
Subiectul privind inițierea unui referendum local în municipiul Chișinău pe subiectul fostului teren al Stadionului Republican este dezbătut de consilieri de o lună de zile.
La 19 mai, consilierii Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au ieșit la tribuna Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu pancarte pro-referendum și cu insinuări la comunitatea LGBT, care conțin și greșeli gramaticale în formulări, pentru a susține poziția de a iniția un referendum pe subiectul fostului teren al Stadionului Republican, care a intrat în posesia Statelor Unite ale Americii (SUA).
La 5 mai, Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de ratificare a Acordului, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova.
Președinta Maia Sandu a promulgat, la 6 mai, Legea cu privire la ratificarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul SUA privind vânzarea terenului fostului Stadion Republican din Chișinău pentru construcția Ambasadei SUA în R. Moldova.
Acordul a fost semnat la 12 iulie 2019, iar ratificarea acestuia oferă dreptul de procurare a terenului în vederea construcției unui nou sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.
Pentru aprobarea documentului au votat 55 de deputați.
Stadionul Republican a făcut subiectul multor dezbateri și certuri în Parlament la sfârșitul anului 2020. La ședința Legislativului din 3 decembrie 2020, deputații socialiști și cei din grupul Pentru Moldova, au votat, cu scandal și pe fondul protestelor opoziției, pentru abrogarea legii nr.151/2018 cu privire la transmiterea stadionului cu titlu oneros Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
Legea a generat mai multe critici, dar și o reacție acidă a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Până și premierul de atunci, Ion Chicu, s-a arătat surprins de votul deputaților socialiști și a celor din grupul Pentru Moldova, prin care s-a abrogat legea. În opinia sa, această decizie a Legislativului este „o eroare, care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici”.
De menționat că președintele partidului „Șor”, Ilan Șor, a anunțat că intenționează să construiască pe locul stadionului Republican „BasarabiaLand” – un „parc familial”.
La 20 iulie 2021, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputații socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, prin care au cerut controlul constituționalității Legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a Stadionului Republican. Astfel, prin decizia magistraților CC, imobilul a fost întors în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.
