Primarul socialist de la Ceadîr-Lunga îndeamnă cetățenii să poarte panglică roșie în loc de cea bicoloră pentru a evita amenzile de 9 mai

8 mai 2022, 17:42 Politică 635
Panglică roșie de 9 mai.  Sursa: gagauzinfo.md

Primarul socialist de la Ceadîr-Lunga Anatoli Topal a făcut un apel la locuitorii municipiului și a îndemnat ca pe 9 mai locuitorii să înlocuiască panglicile „Sf. Gheorghe” portocaliu-negru cu cele roșii. Astfel, autoritățile vor să protejeze cetățenii de conflicte cu Poliția și amenzi, care ajung la 9 mii de lei, scrie gagauzinfo.md.

„Desigur, ce panglică să porți pe 9 mai este alegerea fiecărui locuitor. Fiecare decide cum să acționeze. Am încercat să facem tot posibilul pentru a evita situațiile conflictuale și politizarea problemei. Vom ieși, ca de obicei, pe 9 mai pentru a onora memoria veteranilor „marelui război patriotic” (n.r. cel de-Al Doilea Război Mondial, numit de Rusia Marele Război pentru Apărarea Patriei) și a depune flori la memorial. Vom pune panglici roșii”, a spus primarul.

Primarul Anatoli Topal a adăugat că panglicile roșii au aceeași semnificație ca și Steagul roșu al Victoriei.

Poliția Republicii Moldova vine cu precizări în legătură cu purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe” și subliniază că aceasta va putea fi purtată doar în contextul în care panglicile „sunt parte componentă a însemnelor, a medaliilor și a ordinelor acordate persoanelor pentru participarea la cel de-al Doilea Război Mondial.”

Amintim că Curtea de Apel Comrat a suspendat miercuri, 5 mai, hotărârea Adunării Populare a Găgăuziei prin care era permisă utilizarea panglicii „Sfântul Gheorghe” în regiune, considerată unul dintre simbolurile războiului din Ucraina, scrie JurnalTV, care a publicat și imagini cu decizia instanței.

La 29 aprilie, deputații Adunării Populare a UTA Găgăuziei au adoptat o lege prin care permit utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe pe teritoriul regiunii. Legea a fost semnată marți, 3 mai, de bașcana Găgăuziei, Irina Vlah.

În aceeași zi, conducerea Inspectoratului General de Poliție, a declarat că „toate persoanele vor cădea sub incidența răspunderii contravenționale”.

„Este legea aprobată de Parlamentul Republicii Moldova - actul de bază care este ca fundament pentru aplicabilitatea normelor de către polițiști. Eu nu o să dau aprecieri unui act aprobat de Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, pentru aceasta sunt alte autorități abilitate și competente, dar noi vom aplica exclusiv legea aprobată de Parlament. Atât timp cât se încalcă codul contravențional, aprobat de Parlament, da - toate persoanelevor cădea sub incidența răspunderii contravenționale”, a spus Viorel Cernăuțeanu.


Amintim că, pe 14 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Pedeapsa pentru cei care se vor abate de la această lege prevede o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice care vor încălca prevederile respective riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media