Șapte bărbați, trimiși pe banca acuzaților pentru mai multe episoade de contrabandă cu țigări. PA a trimis dosarul în judecată

1 iulie 2022, 12:01 Justiție 1513
Contrabandiști.  Sursa: IGPF

Șapte membri a ai grupului de contrabandiști de la Briceni, destructurat în luna mai 2022, vor apărea pe banca acuzaților. Procuratura Anticorupție informează vineri 01 iulie 2022, că a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a suspecților, învinuiți de șase episoade, dintre care două tentative, de săvârșire a contrabandei cu mărfuri accizate spre România și de corupere activă a unui polițist de frontieră.

În acest sens, s-a stabilit că, persoanele documentate au întreprins acțiuni de corupere activă (art.325 alin.(2)din Codul penal) a unui angajat al Poliției de Frontieră, ca ultimul să le asigure trecerea ilegală a frontierei de stat a țigaretelor, în direcția României, prin zona „verde” (alte locuri decât cele prevăzute pentru traversarea frontierei). Polițistul de frontieră era remunerat cu sume între 4 000-7 000 de euro, pentru organizarea fiecărei treceri clandestine.

Mai mult, cei șapte membri ai grupării sunt vizați și în șase episoade, dintre care două tentative, de săvârșire a contrabandei cu mărfuri accizate (infracțiune prevăzută de art.248/1 alin. (4) din Codul penal) - au scos de pe teritoriul Republicii Moldova mărfuri supuse accizului în cantității de 250 000 de bucăți de țigarete cu filtru ocolind controlul vamal.

Membrii grupării aveau roluri bine determinate și colaborau cu o altă grupare care prelua marfa transbordată prin contrabandă.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat la 5 mai 2022 despre destructurarea unei „grupări criminale transfrontaliere” specializate în contrabandă cu ţigări, în conlucrare cu organele de resort din România.

Membrii grupării reușeau să treacă peste granița cu România cantități impunătoare de țigări, prin coruperea polițiștilor de frontieră, cărora le plăteau sume între 4 000 și 7 000 de euro pentru fiecare trecere. Oamenii legii au cercetat activitatea suspecților timp de jumătate de an, timp în care au documentat cinci livrări controlate a țigărilor peste segmentul „verde” al frontierei de stat.

La 5 mai oamenii legii au efectuat peste 25 de percheziții pe teritoriul raionului Briceni. Figuranții sunt cetățeni ai Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani. Pe fapt, persoanele procurau și depozitau marfa în apropierea frontierei ca ulterior să o transporte ilegal peste frontiera de stat.

Așadar, dintre cele șapte persoane reținute, patru dintre acestea, inclusiv liderii grupării, se află în arest preventiv pe un termen de 30 zile, iar trei membri care aveau rolul de cărăuși sunt plasați în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile. În privința celor plasați în arest la domiciliu, procurorii anticorupție au formulat recursuri la Curtea de Apel Chișinău, care la moment sunt în curs de soluționare, nefiind emise decizii în acest sens.

Mai mult ca atât, PA informează că în cadrul prezentei cauze penale au fost puse sub sechestru bunuri mobile și imobile (automobile, case, terenuri) ce aparțin învinuiților, valoarea cărora constituie circa 3 200 000 lei.

La fel, au fost sechestrați și banii recunoscuți drept corp delict, care au fost transmiși pentru încercarea coruperii angajaților poliției de frontieră, în sumă totală de 349 000 lei.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media