UPDATE 22:10. SUA este „conștientă de riscul ecaladării în tot ceea ce facem asociat” conflictului din Ucraina, inclusiv cea mai recentă decizie de a furniza Ucrainei patru sisteme HIMARS, dar în cele din urmă „Rusia nu are drept de veto asupra a ceea ce” le trimite SUA ucrainenilor, a declarat miercuri subsecretarul pentru Politică al Departamentului Apărării, dr. Colin Khal, în timpul unei conferințe de presă la Pentagon.
„Președintele Biden a spus clar că nu avem intenția de a intra în conflict direct cu Rusia. Nu avem ca interes extinderea conflictului Ucraina la un conflict mai larg sau să evolueze în al treilea război mondial, așa că am fost conștienți de asta, dar, în același timp, Rusia nu are drept de veto asupra a ceea ce trimitem ucrainenilor”, a spus Kahl.
UPDATE 21:35. Liderii Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles la Consiliul European, au avut o „dezbatere aprinsă” despre convorbirile telefonice pe care ar trebui sau nu să le poarte cu președintele Rusiei Vladimir Putin. „Deși avem intenții bune, Putin nu vrea să facă niciun pas spre pace”, a declarat premierul estoniei Kaja Kallas, trasnmite Digi24.ro.
La reuniunea Consiliului European de marți, unde a fost aprobat al șaselea pachete de sancțiuni europene împotriva Rusiei, a avut loc o „dezbatere aprinsă” în ceea ce privește convorbirile telefonice pe care unii lideri europeni le-au avut cu Putin.
„Am avut o dezbatere foarte aprinsă despre convorbirile cu Putin. Și pe ce argumente se bazează, adică se vede că, deși avem intenții bune, Putin nu vrea să facă niciun pas spre pace”, a spus Kallas.
„Cu toate acestea, Scholz și Macron spun că îl sună și pe Zelenskiy, deoarece Putin nu vorbește cu Ucraina. În plus, înțeleg că Zelenski le-ar cere să fie mediatori”, a mai spus prim-ministra din Estonia.
UPDATE 21:00. La o întâlnire a ambasadorilor UE la Bruxelles, Ungaria a cerut ca șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, să fie eliminat de pe lista persoanelor care urmează să fie sancționate, potrivit Bloomberg.
În plus, Ungaria a făcut mai multe comentarii cu privire la embargoul parțial pe petrol, care a fost aprobat de Consiliul European la 31 mai. Prin urmare, nu se cunosc termenii de aprobare a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni de către ambasadorii UE, scrie sursa.
UPDATE 20:25. Situație tensionată în Severodonețk. „Aproximativ 80% din centrul regional, inclusiv cartierele estice ale orașului, a fost ocupat. Luptele de stradă continuă. Pe unele străzi soldații ucraineni au succes, s-au efectuat contraatacuri de testare și au fost capturați șase militari ruși. Așteptăm informații care ne pot ajuta să respingem ocupanții în afara orașului. Se vor lupta pentru Severodonetsk până la capăt! Întreaga regiune liberă Luhansk a fost sub foc. Reușim să aducem camioane de cauciuc în multe așezări și chiar să evacuăm oameni. Lisichansk este sub control ucrainean. Aceasta este o poziție avantajoasă din punct de vedere militar. Amplasarea orașului pe un deal oferă multe oportunități. Apărarea orașului este puternică”, a declarat în această seara guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai, la un post local de televiziune.
Postivit lui Haidai, mai mulți civili se adăpostesc de bombardamentele rusești sub o fabrică chimică din orașul Severodonețk, din estul Ucrainei. Oficialul a spus că este posibil să existe încă stocuri de substanțe chimice periculoase în instalație.
Sunt civili acolo în adăposturi anti-bombe, sunt destul de mulți dintre ei, dar nu va fi un al doilea Azovstal, deoarece acea (uzină) avea un oraș subteran imens – care nu este acolo la Azot”, a spus Haidai, referindu-se la asediul prelungit asupra combinatului siderurgic din Mariupol.
UPDATE 20:00. În regiunea Herson Forțele Armate ale Ucrainei din regiunea Dnipropetrovsk au eliberat deja peste 20 de așezări și continuă să avanseze, a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Herson, Gennadi Laguta, scrie Hromadske.
UPDATE 19:55. Șeful comitetului internațional al Dumei de Stat, membru al grupului de negocieri cu Ucraina și liderul Partidului Liberal Democrat, Leonid Slutski, a declarat că un referendum privind integrarea republicilor separatiste Donețk, Luhansk și regiunea Herson în Federația Ru:să ar putea avea loc în luna iulie.
UPDATE 18:30. Informațiile operaționale ale Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei de la ora 18:00:
- În zonele Volîn și Polissia, armata belarusă efectuează operațiuni de recunoaștere și s econcentrează pe poziții de echipamente inginerești și desfășurarea antrenamentului de luptă. Pentru iunie-iulie sunt planificate exerciții de mobilizare cu comisariatele militare din regiunea Gomel.
Rămâne amenințarea amenințarea cu rachete și lovituri aeriene din Belarus.
- Trupele ruse au lansat atacuri din regiunea Kursk în zonele Bilopillya și Stukalivka, regiunea Sumy.
- În direcția Harkiv, rușii s-au concentrat pe menținerea frontierelor ocupate și împiedicarea înaintării trupelor ucrainești. Pentru a reduce potențialul ofensiv al Forțelor Armate ale Ucrainei, ocupanții au tras în pozițiile trupelor ucrainene din artileria cu tunuri și rachete în zonele Russkie Tijki, Zolocev și Dergachi.
- În direcția Slaviansk rușii au tras cu artilerie în unitățile Forțelor Armate din zonele așezărilor Sviatogorsk și Ridne. Ocupanții au lansat o ofensivă în direcția Dovjenko și Dubrovnîi, dar au suferit pierderi și s-au retras.
- În direcția Donețk, rușii au lansat lovituri aeriene în zonele Avdiivka, New York, Novoselivka, Șcerbakov și în apropierea așezărilor Rota, Pokrovskie și Novoselivka. Trupele ruse au luat cu asalt orașul Severodonețk, au succes parțial și au stabilit controlul asupra părții de est a orașului.
În direcția Bahmut, rușii au luat cu asalt Komîșuvas în zadar.
- În direcția Iujnii Bug, rușii continuă echipamentul ingineresc al pozițiilor și a liniei de contact. A efectuat operațiuni de recunoaștere aeriene în zonele Ivanovka, Lepetikha și Zelenodolsk. Ocupanții au intensificat bombardamentele asupra Forțelor Armate ale Ucrainei cu mortare și artilerie de tun în zonele Snegirevka, Vysokopole și Zolotoy Balka. Continuă bombardarea infrastructurii civile și a zonelor rezidențiale. A fost bombardat orașul Nikolaev.
- În teritoriile ocupate, rușii continuă să restrângă drepturile și libertățile cetățenilor ucraineni: restricționează circulația, efectuează măsuri de filtrare și adâncesc criza umanitară. Armata rusă jefuiește civili. În unele așezări, ocupanții încearcă să restaureze echipamentul militar deteriorat la unitățile întreprinderilor locale. Astfel, reparația echipamentului militar a fost găsită în orașul Berislav în magazinele Uzinei de Construcții de Mașini Berislav.
Ocupanții au blocat accesul operatorilor ucraineni de telefonie mobilă și de internet în aproape tot teritoriul ocupat.
UPDATE 18:15. Statele Unite alocă Ucrainei un nou pachet de ajutor pentru apărare de 700 de milioane de dolari. Acesta va include furnizarea de mai multe lansatoare de rachete solicitate la Kiev, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken într-o conferință de presă comună alături de șeful NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul de stat american a spus că Ucraina a dat „asigurări” că nu va folosi sistemele de arme cu rază lungă furnizate de Washington împotriva țintelor de pe teritoriul rusesc.
Noul pachet de arme care se îndreaptă spre Ucraina este „exact ceea de ce au nevoie” și le va întări poziția la orice negocieri în viitor. Oficialul american a mai spus că președintele rus, Vladimir Putin, și-a dorit „mai puțin NATO”, dar, în schimb, „obține mai mult NATO, mai multe trupe și mai mulți membri”.
UPDATE 18:00. Oamenii legii de la Kiev investighează acțiunile proprietarilor unui cunoscut lanț de restaurante, care, potrivit anchetei, și-au retras banii în Rusia, a anunțat Procuratura orașului Kiev.
Anchetatorii au descoperit că, în ciuda sancțiunilor și a invaziei ruse în Ucraine, proprietarii lanțului de restaurante și-au controlat afacerile din Rusia. Pentru a face acest lucru, au redenumit partea de capital a afacerii și au transferat-o conducerii unei companii controlate de un cunoscut restaurator rus.
UPDATE 17:30. Polonia deveni un centru economic pentru Ucraina, ceea ce ar permite Kievului să exporte cereale și mărfuri în Orientul Mijlociu și în alte țări, a delcarat prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, astăzi, în timpul unei conferințe în satul Borodianka, la ceremonia de deschidere a unui oraș modular pentru refugiați, relatează Ukrinform.
„Polonia a fost întrebată despre asta și am spus care sunt condițiile noastre. Primim fonduri de la UE pentru a crește capacitatea și a îmbunătăți infrastructura care ne va permite să exportăm cereale și mărfuri din Ucraina în Orientul Mijlociu, Africa și alte țări”, a spus premierul polonez.
UPDATE 17:15. Patru șefi ai comunităților teritoriale din ragiunea Harkiv sunt suspectați de trădare - Kupiansk, Pivdennoe, Balakliia și Starosaltivska, a anunțat de șeful Procuraturii Regionale Harkov, Oleksandr Filciakov, scrie Ukrinform.
În plus, printre suspecții de trădare de patrie se numără o serie de deputați și funcționari: secretar al consiliului satului Vilhov, este în arest; un deputat din Platforma de opoziție din Consiliul Local Izium, a fost învinuit în lipsă; un deputat al consiliului sătesc Lipețk a fost învinuit în lipsă; un deputat al consiliului satului Soloniți este în arest.
UPDATE 17:00. Rusia este pe cale de a lua măsuri care vor „minimiza” impactul embargoului asupra petrolului rusesc, a anunţat miercuri Kremlinul, transmite TASS.
„Aceste sancțiuni vor avea un impact negativ pentru Europa, pentru noi și pentru întreaga piață mondială a energiei. Dar există o reorientare (a economiei ruse) care ne va permite să minimizăm consecințele negative”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.
UPDATE 16:11. Amenințarea bombardării Kievului încă persistă, a declarat Andrei Kovalev, reprezentantul Brigăzii de Apărare Teritorială a Forțelor Armate ale Ucrainei din Kiev, scrie BBC.
„Pentru Kiev, există amenințarea unei operațiuni teroriste, o amenințare cu bombardamente cu rachete balistice și de croazieră”, a punctat el.
Potrivit acestuia, există și amenințarea cu deschiderea unui „al doilea front” în direcția Kiev pe lângă cel de sud-est. Armata rusă a luat probabil în calcul greșelile din februarie și martie, pe care le-au făcut în timpul primului atac asupra capitalei ucrainene.
Reprezentantul Forțelor Armate ale Ucrainei a atras atenția și asupra faptului că noi unități ale armatei ruse sunt concentrate la granița cu Belarus, s-au format batalion-grupuri tactice, iar dronele trec granița cu Ucraina, încercând să efectueze recunoașteri.
„Oamenii din Kiev trebuie să fie conștienți. Amenințarea din nord nu a dispărut și este prea devreme să ne relaxăm”, a spus Kovalev.
La sfârșitul lunii martie, trupele ruse s-au retras de la Kiev în nord și nord-est, concentrând forțele în sudul Ucrainei și în Donbass.
Moscova a susținut că decizia de a se retrage din capitala Ucrainei a fost luată ca un „gest de bunăvoință”, dar experții occidentali au spus că Rusia a suferit o înfrângere masivă în apropiere de Kiev și a fost nevoită să-și stabilească obiective mai realiste.
UPDATE 15:45. Forțele ucrainene dețin doar 20% din orașul estic Severodonețk, cel mai mare încă deținut de Kiev în regiunea Luhansk, potrivit șeful ucrainean al administrației orașului, Alexandr Stryuk.
Totuși, există încă speranța că forțele ucrainene pot împiedica Rusia să preia controlul deplin asupra orașului, a spus el.
Forțele ruse controlează acum 60% din oraș, în timp ce restul a devenit „pământul nimănui”, a declarat Stryuk pentru Reuters.
„Cele 20% sunt apărate cu înverșunare de forțele noastre armate. Trupele noastre țin linii defensive. Se încearcă alungarea trupelor ruse. Avem speranța că, în ciuda tuturor, vom elibera orașul și nu vom permite să fie ocupat complet”, a mai adăugat el.
Astăzi, guvernatorul Ucrainei de la Luhansk, Serghei Gaidai, a declarat că Rusia „controlează acum 70% din Severodonețk” și că trupele ucrainene „s-au retras în poziții mai avantajoase, pregătite dinainte”.
Între 12.000 și 13.000 de oameni rămân în oraș și a fost imposibil să se aducă hrană sau să se organizeze evacuări, a spus Stryuk.
Nu există informații despre câți oameni au murit în oraș în ultimele zile, a adăugat el.
UPDATE 15:00. Un referendum privind intrarea „DNR”, „LNR” și a regiunii Herson în Federația Rusă ar putea avea loc încă din iulie, a declarat
Leonid Sluțkii, șeful comitetului internațional al Dumei de Stat și noul președinte al Partidului Liberal Democrat din Federația Rusă pentru RIA Novosti.
„Nu exclud ca acest lucru să se întâmple încă din iulie, nu voi prezice unde se va desfășura, dar presupun că teritoriile eliberate vor organiza un referendum mai mult sau mai puțin în același timp. Ar fi logic. Mă aștept ca acest lucru să se întâmple încă din iulie”, a spus Leonid Sluțkii
Mai devreme, secretarul Consiliului General al Rusiei Unite, Andrii Turchak, a susținut că „nu are nicio îndoială” că locuitorii regiunilor Herson și Zaporojie vor vota pentru aderarea Rusiei într-un referendum.
Herson și o parte din regiunea Zaporojie sunt sub controlul trupelor ruse. Autoritățile ruse și de ocupație au declarat în mod repetat că aceste teritorii ar putea deveni parte a Rusiei.
UPDATE 14:32. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o ordinară conferință, a acuzat „restricțiile ilegale” impuse Rusiei de țările occidentale pentru o potențială criză alimentară „foarte profundă”.
Rusia a blocat porturile ucrainene, dar încearcă să paseze vina pentru lipsa transporturilor de cereale pe sancțiunile occidentale și pe Kievul însuși.
„Suntem potențial în pragul unei crize alimentare foarte profunde legate de introducerea de restricții ilegale împotriva noastră și de acțiunile autorităților ucrainene care au minat calea către Marea Neagră și nu transportă cereale de acolo, în ciuda faptului că Rusia nu împiedică în niciun fel”, a spus Peskov.
Remarcile sale vin după ce liderii europeni au făcut apel la țările africane, care se confruntă cu „un scenariu catastrofal” de penurie de alimente și creșterea prețurilor, să nu se lase în fața campaniei de propagandă a Kremlinului, care descrie criza alimentară globală iminentă ca rezultat al sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.
Peskov a avertizat, de asemenea, că sancțiunile UE asupra petrolului rusesc vor afecta piața mondială a energiei, dar a spus că Moscova ar putea redirecționa exporturile pentru a-și limita propriile pierderi.
El nu a exclus o întâlnire între președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său ucrainean, Vladimir Zelenskiy, dar a spus că discuțiile trebuie pregătite în avans.
Peskov a spus că lucrările la un acord de pace cu Ucraina s-au oprit cu mult timp în urmă și nu au fost reluate.
UPDATE 13:30. Combustibilul despre care se crede că este produs parțial din țiței rusesc a ajuns pe țărmurile SUA, în ciuda interzicerii tuturor importurilor de petrol, gaze și energie rusești, potrivit rapoartelor, scrie The Guardian.
Comercianții încearcă să evite sancțiunile americane ascunzând originile petrolului rusesc, ascunzând uleiul în produse rafinate amestecate, cum ar fi benzină, motorină și substanțe chimice, relatează Wall Street Journal.
Mărfurile care au aterizat în New York și New Jersey luna trecută au fost aduse prin Canalul Suez și peste Atlantic de la rafinăriile indiene, care au fost mari cumpărători de petrol rusesc.
Un analist care a urmărit exporturile rusești de combustibili fosili și rolul lor în finanțarea războiului din Ucraina a spus ziarului: Se pare că există un comerț în care țițeiul rusesc este rafinat în India și apoi o parte din el este vândut în SUA. Petrolul este, de asemenea, transferat între nave pe mare, în Marea Mediterană, în largul coastei Africii de Vest și a Mării Negre, apoi dus către China, India și Europa de Vest, relatează ziarul.
În martie, președintele american Joe Biden a anunțat că „petrolul rusesc nu va mai fi acceptabil în porturile americane”.
Marea Britanie a anunțat o mișcare similară pentru eliminarea treptată a importurilor de petrol rusești până la sfârșitul anului 2022.
UPDATE 12:48. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că guvernul german a decis să furnizeze Ucrainei sisteme moderne de apărare aeriană IRIS-T SL, transmite BBC.
„Acesta este cel mai modern sistem de apărare aeriană pe care îl are RFA”, a spus Scholz.
La mijlocul lunii mai, tabloidul german Bild a scris că Ucraina este interesată să primească 10 sisteme IRIS-T SLM.
Raza de tragere de la un lansator vertical este de până la 40 km, plafonul de înfrângere este de 20 km.
Sistemul poate lovi avioane, elicoptere, rachete de croazieră, artilerie de rachete, drone și așa mai departe.
UPDATE 12:00. În regiunea Ivanovo, exercițiile au început utilizând sisteme mobile de rachete „Yars” („rachetă de descurajare nucleară”), a declarat Ministerul rus al Apărării. Potrivit agenției, în exerciții sunt implicați peste o mie de militari și peste 100 de echipamente.
„În același timp, se iau o serie de măsuri pentru detectarea, blocarea și distrugerea sabotatorilor condiționati, inclusiv utilizarea de noi vehicule anti-sabotaj de luptă Typhoon-M echipate cu vehicule aeriene fără pilot”, spune acesta.
„Yars” este capabil să lovească ținte la distanțe de până la 11.000 km, este echipat cu un vehicul de reintrare multiplă cu unități de ghidare individuale manevrabile.
Exercițiile cu rachete Yars au avut loc anterior la începutul lunii aprilie și mijlocul lunii februarie, cu câteva zile înainte de începerea războiului (la vremea aceea erau prezenți Vladimir Putin și Alexandru Lukașenko).
Din ordinul președintelui Vladimir Putin, pe 27 februarie, forțele de descurajare ale Rusiei au fost transferate într-un mod special de serviciu de luptă - includ și forțe nucleare strategice.
UPDATE 11:48. Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Danemarca și Germania după ce a refuzat să plătească gazul în ruble.
„Gazprom” a confirmat întreruperea furnizării de gaz către compania daneză Orsted, precum și către divizia Shell din Germania - din cauza neplății în ruble, a spus compania rusă.
Înainte de aceasta, Gazprom a oprit deja livrările în Polonia, Bulgaria, Finlanda și Țările de Jos.
Esența schemei pe care Kremlinul o impune țărilor „neprietenoase” (în special, întreaga UE) este că acestea transferă plata pentru gaz nu în contul european al Gazprom, ci în propriul cont la Gazprombank rusesc, care va efectuează conversia valutelor în ruble.
Astfel de conturi au fost deja deschise de 10 țări, una dintre ele poate fi Italia, a scris Bloomberg.
Până acum, doar Ungaria a fost oficial de acord cu schema rusă.
UPDATE 11:33. Papa Francisc a făcut apel la autorități să ridice blocarea exporturilor de grâu din Ucraina, spunând că cerealele nu pot fi folosite ca „armă de război”.
Vorbind în audiența sa generală, în fața miilor de oameni din Piața Sf. Petru, el a spus că blocajul ar trebui ridicat, deoarece multe milioane de oameni depind de grâul din Ucraina, în special în cele mai sărace țări ale lumii.
UPDATE 10:55. Rusia a spus că decizia SUA de a furniza sisteme avansate de rachete și muniție Ucrainei a fost extrem de negativă și ar crește riscul unei confruntări directe, scrie The Guardian.
Adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov a declarat agenției de presă de stat RIA Novosti că Moscova vede ajutorul militar al SUA pentru Ucraina „extrem de negativ”.
„Încercările de a prezenta decizia ca conținând un element de „auto-reținere” sunt inutile”, a spus Ryabkov.
„Faptul că Statele Unite, în fruntea unui grup de state, sunt angajate într-o introducere intenționată de arme în regimul de la Kiev este un lucru evident”, a mai adăugat el.
UPDATE 10:41. Uniunea Europeană a decis să interzică majoritatea importurilor de petrol rusești. Înlocuirea țițeiului Ural cu cu țițeiul Brent, mai scump, va umfla și mai mult factura la energie a blocului comunitar. Totuși, mișcarea va reduce cea mai profitabilă sursă de venituri din export a Moscovei și va ajuta la stoparea mașinii de război a lui Vladimir Putin, potrivit Reuters.
Noul pachet de sancțiuni al blocului, care urmează să fie oficializat de liderii UE, prevede o interzicere imediată a 75% din importurile europene de țiței rusesc. Acesta va crește la 90% până la sfârșitul anului. Embargoul parțial este destinat să permită Ungariei și altor țări fără ieșire la mare să continue să importe petrol rusesc prin conducte.
Implementarea neuniformă a celui mai puternic instrument de sancțiuni aflat la dispoziția Europei ar putea arăta o lipsă de unitate. De asemenea, va avea ca rezultat o factură de energie mai mare pentru consumatori. UE a importat între 3 și 3,7 milioane de barili de petrol din Uralii rusești pe zi, spune Rystad Energy. Înlocuirea a 75% din aceasta cu Brent de 120 de dolari pe baril ar implica un cost suplimentar de cel puțin 2 miliarde de dolari pe lună.
Cu toate acestea, embargoul este încă semnificativ. Exporturile rusești de țiței și derivate s-au ridicat la 110 miliarde de dolari, mai mult de o cincime din totalul veniturilor din exporturile de mărfuri ale Moscovei în 2021. Chiar dacă petrolul poate fi transportat mai ușor în altă parte decât gazul, Rusia se va lupta să înlocuiască pe deplin acele exporturi pierdute din UE. India a cumpărat cantități record de țiței rusesc la preț redus, dar își conduce deja rafinăriile peste capacitatea lor oficială, spun analiștii RBC. China nu a intensificat încă importurile, dar economia sa este mai puțin dinamică în urma blocajelor extinse de Covid. Și embargoul UE va descuraja petrolierele altor țări să transporte țițeiul Moscovei.
Rusia ar putea câștiga cel puțin 8,1 miliarde de dolari pe lună exportând 3 milioane de barili pe zi în UE la prețurile actuale ale țițeiului din Urali. Analiștii Rystad spun că Moscova poate redirecționa în cel mai bun caz 1 milion din barilii destinați anterior UE, ceea ce înseamnă că exporturile de 3 milioane de barili se vor micșora rapid la doar 1,75 milioane de barili. Aceasta înseamnă pierderi de venituri de cel puțin 3,4 miliarde de dolari pe lună în faza inițială a embargoului, sau puțin peste 40% din veniturile lunare estimate ale Moscovei din exporturile UE, arată calculele Breakingviews. Această pierdere s-ar putea ridica la cel puțin 4,5 miliarde de dolari pe lună, odată cu intrarea în vigoare a interdicției deplină a UE. Embargoul petrolier al UE va afecta Rusia mai mult decât Europa.
UPDATE 10:05. Institutul de la Washington pentru Studierea Războiului (ISW) în analiza sa zilnică a cursului conflictului scrie că forțele ruse, inclusiv unitățile cecene, controlează până la 70% din Severodonețk, iar armata ucraineană se retrage treptat din oraș.
Experții ISW cred că, aruncând toate forțele sale la Severodonețk, Rusia a demascat alte sectoare ale frontului și, în special, a creat condițiile pentru o ofensivă ucraineană limitată în regiunea Herson. Acolo, ucrainenii împing trupele rusești la est de râul Ingulets și au ocupat așezarea Davidov Brod.
UPDATE 09:55. Ministerul Apărării al Regatului Unit a publicat cea mai recentă evaluare a situației din Ucraina:
- Operațiunile terestre ale Rusiei rămân strâns concentrate, greutatea puterii de foc concentrată într-un mic sector al regiunii Luhansk;
- În perioada 30 - 31 mai, luptele s-au intensificat pe străzile din Severodonețk, forțele ruse împingându-se mai aproape de centrul orașului;
- Peste jumătate din oraș este probabil ocupat acum de forțele ruse, inclusiv de luptători ceceni;
- Dincolo de Donbas, Rusia continuă să efectueze rachete cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii din Ucraina.
UPDATE 09:33. Raportul de dimineață al Statului Major al Ucrainei mai relatează că „agresorul a desfășurat operațiuni de asalt în cartierele de nord, de sud și de est ale orașului Severodonețk, a obținut succes de către unități individuale și căpătă un punct de sprijin în centrul orașului”.
UPDATE 09:20. Începe a 98-a zi de război. Iată ce s-a întâmplat peste noapte:
- Din raportul de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei rezultă că trupele ruse au luat cu asalt noaptea Severodonețk și acum unități separate sunt fixate în centrul orașului. Același lucru este raportat de șeful administrației militare regionale Luhansk;
- Președintele american Joe Biden a scris că SUA vor oferi Ucrainei artilerie cu o rază de acțiune mai mare decât cea rusă. Surse din administrație precizează că e vorba de lansatoare de rachete HIMARS care pot lovi ținte la o distanță de 70-80 km;
- Președintele SUA a mai subliniat că nu intenționează să influențeze liderii ucraineni pentru a obține de la aceștia concesii teritoriale către Rusia - fie public, fie în negocieri închise;
- Rusia continuă să avanseze în regiunea Donețk, efectuând bombardamente intensive din artilerie și mortiere, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei. În direcția Bakhmut, trupele rusești încearcă să alunge trupele ucrainene din pozițiile lor din zonele Belogorovka și Vrubovka.
UPDATE 08:15. Cel puţin 262 de copii au fost ucişi şi 415 răniţi în atacuri în cele aproape 100 de zile de război din Ucraina, anunţă UNICEF, precizând că 5,2 milioane de copii ucraineni au nevoie de asistenţă umanitară.
De asemenea, UNICEF avertizează că războiul a provocat o criză acută a protecţiei copilului, copiii care fug de violenţă fiind expuşi unui risc semnificativ de separare de familie, de violenţă, abuz, exploatare sexuală şi trafic. Majoritatea au fost expuşi la evenimente profund traumatizante.
UPDATE 07:55. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că SUA analizează în prezent posibilitatea de a trimite sisteme de rachete (MLRS) în Ucraina, care se confruntă cu pierderi militare în fața Rusiei, dar a precizat că nu vor fi trimise rachete cu rază lungă de acțiune pentru a fi folosite dincolo de câmpul de luptă din Ucraina.
UPDATE 07:40. Ucraina a identificat peste 600 de militari ruși suspectați de crime de război în Ucraina și a început urmărirea penală pe numele a aproximativ 80 dintre ei, a anunțat de procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, la o conferință de presă la Eurojust de la Haga.
UPDATE 07:30. Ziarul rusesc Pravda scrie, citând un politolog rus, că liderul ucrainean Vladimir Zelenskiy ar putea fi eliminat printr-o lovitură de stat „violentă”, invocând disensiunile dintre Președinte, trupele de securitate și Armată.
„Acum, în țară, este o „bătaie” între SBU, armată, Președinte și curatorii occidentali”, susține politologul rus. Prin urmare, dezacordurile vor duce la răsturnarea actualului regim.
UPDATE 07:20. Unii membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) iau în considerare excluderea Rusiei din acordul petrolier. Membrii se tem că sancțiunile și un embargo parțial asupra petrolului rusesc vor amenința capacitatea Rusiei de a pompa mai mult petrol, potrivit Wall Street Journal.
UPDATE 07:15. Într-un interviu pentru ziarul american Newsmax, președintele Vladimir Zelenskiy a declarat că aproximativ 60-100 de soldați ucraineni mor în fiecare zi, iar alți aproximativ 500 sunt răniți.
„Cea mai dificilă situație este în estul Ucrainei și în sudul Donețkului și Luhanskului; pierdem 60-100 de soldați pe zi ca fiind uciși în acțiune și aproximativ 500 de oameni ca răniți în acțiune. Așa că ne menținem perimetrele defensive”, a spus liderul de la Kiev.
UPDATE 07:00. Situația în sudul Ucrainei:
- „Forțele armate rusești au aruncat în aer poduri peste râul Inguleț lângă Davîdov Brod și Velika Oleksandrivka;
- Trupele ruse continuă să tragă asupra localităților din lansatoare de rachete multiple Tornado-C și tunuri de artilerie cu rază lungă de acțiune Pion. În special, cu astfel de muniții a atacat regiunea Nikolaev pe 31 mai;
- În zona Dobrianka, în nordul regiunii Herson, sabotorii ruși au încercat să pătrundă în spatele unităților ucrainene. Cu toate acestea, luptătorii ucraineni au respins, iar ocupanții s-au întors la pozițiile lor.”, transmite Comandamentul Operațional Sud al ministerului Apărării din Ucraina.
UPDATE 06:40. Statele Unite vor furniza ucrainenilor „sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”, a scris preşedintele Joe Biden într-un articol pentru New York Times, publicat marţi, citează Digi24.ro.
Un înalt oficial de la Casa Albă a clarificat într-o discuţie cu presa că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.
El a indicat că echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Aşadar, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri. Aceste echipamente fac parte dintr-o componentă nouă, mai mare, a asistenţei militare americane pentru Ucraina, în valoare totală de 700 de milioane de dolari, despre care urmează să fie publicate detalii miercuri.
Afirmând că doreşte ca Ucraina să fie „în cea mai puternică poziţie posibilă” în cazul unor negocieri cu Rusia, preşedintele american a ţinut să precizeze: „Nu încurajăm Ucraina şi nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale”.
UPDATE 06:30. Oficialii ucraineni au informat marţi despre o „întrerupere a tuturor comunicaţiilor" în zonele ocupate de militarii ruşi în regiunea Herson din sudul Ucrainei. Într-un comunicat, serviciul de stat al Ucrainei pentru protecţia comunicaţiilor şi informaţiilor speciale a spus că a avut loc o intruziune neprecizată „de către regimul de ocupaţie” şi că echipamentele au fost oprite, iar cablurile deconectate.
„Locuitorii din regiune au rămas în prezent fără comunicaţii mobile şi acces la internet ucrainene, precum şi fără mijloace de a efectua apeluri telefonice naţionale şi internaţionale folosind dispozitive de telefonie fixă”, a informat agenţia de stat ucraineană, citată de Agerpres.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai și 31 mai.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
