Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere joi organizarea unui vot pentru aderarea țării la Schengen: „Mergem până la capăt, starea de incertitudine nu mai poate continua”

7 decembrie 2022, 14:01 România 299
Nicolae Ciucă.  Sursa: Inquam Photos/ Octav Ganea
Premierul României Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere organizarea unui vot pentru aderarea țării la spațiul de libera circulație Schengen, joi, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE, subliniind că România este susținută de toate țările și instituțiile UE, cu excepția Austriei, și că starea de incertitudine nu mai poate continua, scrie Calea Europeană.

„Suntem dispuși să mergem până la capăt inclusiv prin a cere un vot în Consiliul JAI de mâine. Starea actuala de incertitudine nu mai poate continua. (…) Vom cere să se ia prin vot o decizie pentru România. (…) Așadar, mâine în Consiliul JAI vom merge la vot”, a spus premierul, în cadrul unor declarații de presă susținute la Palatul Victoria.

El a subliniat că cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles, administrația de la București continuă să facă „energic eforturi pentru a obține rezultatul dorit de România”.

„La acest moment toate statele europene ne susțin, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei. Referitor la Austria, am avut întâlniri la cele mai înalte niveluri”, a spus Ciucă, referindu-se la discuții între președintele Klaus Iohannis și cancelarul austriac Karl Nehammer, discuții la nivelul miniștrilor de interne și discuții la nivel tehnic.

Premierul a citat datele furnizate de Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, care arată că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marţi dimineaţa, într-o emisiune la postul public de televiziune, că Viena îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi nu are de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie, relatează presa austriacă. Aflat la Tirana, cancelarul austriac Karl Nehammer, a confirmat ulterior această poziţie, scrie News.ro.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale UE (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).


Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media