El Pais/ Guvernul spaniol ar fi decis să se alăture furnizării de tancuri Leopard către Ucraina

25 ianuarie 2023, 12:01 Ucraina 87
Tancuri Leopard.  Sursa: ICHAEL SOHN/THE ASSOCIATED PRESS

Guvernul spaniol ar fi decis să se alăture furnizării de tancuri Leopard către Ucraina. În prezent, armata Spaniolă se află în topul clasamentului privind numărul de tancuri Leopard, mai exact 347, scrie ziarul spaniol El Pais.

Publicația nu indică de unde a obținut aceste informații. În schimb, a spus că Ministerul Apărării și Afacerilor Externe al țării, precum și Palatul La Moncloa, iau în considerare în prezent o contribuție spaniolă la program, care se așteaptă să implice multe țări europene și NATO: unele prin furnizarea directă de tancuri de luptă și altele prin finanțare.

În viitorul apropiat, autoritățile ar putea face publice detaliile, scrie El Pais și Hromadske.

În după-amiaza zilei de 24 ianuarie, în cadrul ședinței plenare a Congresului, a avut loc o discuție despre posibila aprovizionare cu Leopard către Ucraina.

Premierul spaniol Pedro Sánchez doar și-a reiterat angajamentul ca țările europene să meargă „cot la cot” în această chestiune.

„Vom menține unitatea și vom coordona acțiunile cu restul aliaților, în primul rând cu Europa”, a răspuns el.

El Pais a publicat în iunie anul trecut că Spania este gata să livreze tancuri Ucrainei, urmată de o controversă puternică la Berlin, deoarece guvernul său era împărțit în această problemă.

Ulterior, ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a declarat că aparatele sunt „într-o stare deplorabilă” și nu pot fi folosite, deoarece ar reprezenta un „risc pentru oameni”.

La rândul său, Ministerul German al Apărării s-a distanțat de controversă, spunând că Spania nu a cerut oficial reexportul tancurilor.

El Pais a indicat că tancurile au fost supuse unei inspecții amănunțite în timpul verii și aproximativ 20 dintre ele erau în stare bună, în timp ce același număr aveau nevoie de reparații, potrivit surselor militare.

Armata Spaniolă se află în topul clasamentului privind numărul de tancuri Leopard, mai exact 347. Dintre acestea, 239 sunt modele Leopard 2E produse în Spania, iar 108 sunt Leopard 2 A4, care au fost cumpărate la mâna a doua din Germania în 1995 ca preambul la tancuri de luptă cu contract de producție în Spania.

Majoritatea vehiculelor din acest ultim lot au fost puse în „modul latent” la Baza Logistică a Armatei din Zaragoza în urmă cu mai bine de un deceniu și supuse unui proces de deshidratare (bateriile, uleiul, etc. îndepărtate) pentru a preveni deteriorarea.

Armata are și tancuri Leopard 2 A4 în garnizoanele din Ceuta și Melilla. Acestea sunt rezervoare complet finisate care ar putea fi livrate imediat.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media