Se ieftinesc creditele. Guvernatorul BNM anunță reducerea ratei de bază cu 1,5%

5 decembrie 2022, 15:09 Finanțe 484
Octavian Armașu.  Sursa: captură video

Banca Națională (BNM) a redus rata de bază la 20% anual, cu 1,5 la sută mai puțin decât nivelul stabilit anterior. Anunțul a fost făcut luni, 5 decembrie, de către Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, la o zi după ședința Comitetul executiv al BNM.

Astfel, Comitetul a decis:

1. Se stabilește rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 20,0% anual.

2. Se stabilesc ratele de dobândă:

a. la creditele overnight la nivelul 22% anual;

b. la depozitele overnight, la nivelul de 18% la sută anual, la ambele cu o diminuare de 1,5%.

La fel, BNM a decis diminuarea normei rezervelor obligatorii de mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă după cum urmează:

- Începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 decembrie 2022 - 15 ianuarie 2023 de la 40%, la nivel de 37% din baza de calcul.

- Începând cu perioada următoare de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 ianuarie 2023 - 15 februarie 2023 - de la 37% la nivel de 34% din baza de calcul.

În același timp, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45% din baza de calcul.

Prin scăderea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă cu 6% (a câte 3%, în două etape) urmează ca piața monetară să fie suplinită cu lichidități de aproximativ 3,2 miliarde lei - „ Acest lucru va contribui la majorarea resurselor de creditare pentru sectorul real și public și va încuraja investițiile, a adăugat Armașu.

„Decizia BNM de reluare a măsurilor de relaxare a politicii monetare este condiționată de confirmarea veridicității ultimei prognoze a BNM și tendinței dezinflaționiste asociate acesteia. Informațiile recente indică principalele ipoteze, concluzii și asumări asociate raportului asupra inflației publicat în luna noiembrie 2022. Încetinirea inflației anuale confirmă și validează corectitudinea și oportunitatea caracterului restrictiv al măsurilor de politică monetară adoptate anterior.

Decizia de astăzi a fost adoptată în contextul perspectivei de inversare a traiectoriei inflației anuale după valoarea maximă din trimestrul IV 2022 și conturării unor presiuni dezinflaționiste pronunțate din partea cererii agregate pe fondul unei deviații PIB negative, pe parcursul orizontului de prognoză.

Deși riscurile și incertitudinile asupra inflației sunt persistente și direct legate de modul în care se vor desfășura evenimentele asociate conflictului militar din Ucraina, inclusiv cu implicațiile acestuia asupra conjuncturii mondiale și autohtone, BNM prin decizia sa vine să susțină o perspectivă cuprinzătoare asupra activității economice, configurând crearea unor precondiții pe piețele monetare de credit și monetare necesare pentru revigorarea cererii agregate interne, care, în limitele mecanismului de transmisie se va propaga prin mai multe canale, inclusiv cel de creditare”, a declarat Octavian Armașu.

Amintim că rata de bază a crescut la 21,5% anual la 4 august 2022. Ulterior, la ședința din 13 septembrie, Comitetul Executiv al BNM a decis menținea ratei de bază la același nivel, ca măsură de a împiedica creșerea inflației, care în luna august a ajuns la 34,3%.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media