DOC/ CSJ a emis decizia în privința fostului deputat al Partidului ȘOR, Vladimir Vitiuc, referitoare la confiscarea averii nejustificate a acestuia. ANI: „Vom înainta repetat acțiunea”

6 ianuarie 2023, 17:04 Justiție 217
Vladimir Vitiuc.  Sursa: multimedia.parlament.md

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis, la 28 decembrie, o decizie prin care respinge recursul Autorității Naționale de Integritate (ANI) și menține încheierea din septembrie a Curții de Apel Chișinău cu privire la confiscarea averii nejustificate, de peste jumătate de milion de lei, a fostului deputat al Partidului ȘOR, Vladimir Vitiuc. ANI a precizat că „odată cu emiterea actului de constatare în privința subiectului, Direcția juridică a Autorității a înaintat în instanța de judecată, în cadrul procedurii de contestare a Actului de constatare, cerere privind caracterului nejustificat al activelor financiare și confiscarea averii nejustificate care a fost constatată prin Actul de constatare.”


„Autoritatea a înaintat acțiunea reconvențională având drept temei prevederile art. 34 alin. (6) din Legea nr. 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate în redacția Legii nr. 130/2021 în vigoare din 29.10.2021 și a Codului de procedură civilă, care expres prevede posibilitatea Autorității de a solicita confiscarea averii nejustificate în cadrul acțiunii de contencios administrativ înaintată de către subiectul vizat, fapt care a fost realizat.

Așadar, precizăm că după ce Actul de constatare emis în privința subiectului Vladimir Vitiuc va rămâne definitiv și irevocabil, Autoritatea va înainta repetat acțiunea și va solicita confiscarea averii nejustificate stabilită prin Actul de constatare”, se arată în comunicatul emis de ANI.

Amintim că la 6 ianuarie 2022, Autoritatea Națională de Integritate, în rezultatul unui control al averii inițiat în martie 2020, a emis un act de constatare în privința fostului deputat transfug Vladimir Vitiuc, care nu a reușit să justifice proveniența a sumei totale de 2.947.659 lei.

În cazul fostului deputat inspectorul de integritate a identificat prezența diferenței vădite de 2.268.248 lei, generată în perioada 09.12.2014–31.07.2016 de procurarea unui autoturism de model Land Rover Range Rover în valoare de 85 250 euro și de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.

În cadrul controlului s-a constatat și prezența unei diferențe substanțiale de 679.411 lei, generată în perioada 01.08.2016–11.03.2020 de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.

În baza prevederilor legale, Autoritatea este în drept să depună o cerere în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate doar a sumei de 679 411 lei.

Fostul deputat a fost constatat și cu încălcări la capitolul declararea corectă și completă a averii și a intereselor personale, motiv pentru care urmează a fi sesizat și organul penal. Subiectul supus controlului nu a declarat veniturile de peste 600 mii sub formă de depunere mijloace bănești în numerar, două bunuri imobile locative deținute cu drept de abitație și folosință în perioada 2016-2020, autoturismul de model Land Rover Range Rover și calitățile de co-fondator al unor societăți cu răspundere limitată deținute de subiectul controlului până 11.12.2017 și respectiv 13.04.2018. Acesta a inclus date eronate despre active financiare disponibile în numerar ce nu face obiectul depunerilor în instituții financiare, inclusiv la data depunerii declarațiilor de avere pentru anii 2016 – 2019.

În perioada 2 - 3 februarie 2022, PA a efectuat mai multe percheziții la 13 ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova, vizați în cadrul unor cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte.

Astfel, în rezultatul percheziții efectuate la unul dintre ex-deputați, în cadrul unui safeu metalic deținut la o instituție bancară au fost depistate și ridicate mijloace bănești în sumă de 65 000 euro și 30.000 dolari, respectiv într-un alt depozit bancar, la același deputat au fost depistați 20.000 dolari și 85.000 euro.

În cadrul altor percheziții la domiciliile ex-deputaților au fost depistate la fiecare dintre ei diferite sume de bani. Cea mai mică sumă a fost depistată la unul dintre ex-deputați în mărime de 500 euro, respectiv cea mai mare sumă de bani a fost depistată la domiciliul unui alt ex-deputat în mărime 34.700 dolari SUA și 44 300 euro.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, au fost reținuți pentru un termen de 72 de ore - Anatolie Zagorodnîi, Artur Reșetnicov, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc și Sergiu Sîrbu.


Amintim că, 14 deputați PCRM au părăsit fracțiunea parlamentară la sfârșitul anului 2015, formând Platforma social-democrată pentru Moldova în Parlament. În componența acestui grup era Violeta Ivanov, Victor Mîndru, Alexandr Bannicov, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Elena Gudumac, Corneliu Mihalache, Vasilii Panciuc, Petru Porcescu, Artur Reşetnicov, Sergiu Stati, Vladimir Vitiuc, Igor Vremea, Anatolie Zagorodnîi. În același timp, în fracțiunea PCRM au rămas doar șapte deputați - Vladimir Voronin, Inna Șupac, Oleg Reidman, Maria Postoico, Vasilii Panciuc, Oxana Domenti și Elena Bodnarenco.

La scurt timp, aceștia au aderat la Partidul Democrat din Moldova.

Se vehiculează că cei 14 deputați ar fi fost cumpăraţi de Partidul Democrat (PDM) „cu sume de sute de mii de euro”.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media