Comisia Pre-Vetting anunță ultimele rezultate privind evaluarea candidaților la funcții în CSM, din rândul judecătorilor de carieră

7 februarie 2023, 13:43 Justiție 125
Comisia Pre-Vetting.  Sursa: vetting.md

Comisia Pre-Vetting anunță ultimele rezultate privind evaluarea candidaților la funcții în CSM, din rândul judecătorilor de carieră. Potrivit Comisiei, magistrații Ion Chirtoacă și Aureliu Postică, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Marina Rusu de la Judecătoria Cahul, sediul Taraclia, și Alexei Paniș, de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, nu au promovat evaluarea. Concluzia se conține în deciziile motivate, care au fost transmise astăzi candidaților.

Judecătorii candidați au la dispoziție 48 de ore să notifice Secretariatul Comisiei dacă se opun sau nu publicării deciziilor. În caz contrar, acestea vor fi plasate integral pe paginile web ale CSM și Comisiei Pre-Vetting, într-o formă depersonalizată.

Deciziile Comisiei sunt cu drept de apel și pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 5 zile de la recepționare, fără respectarea procedurii prealabile, potrivit art. 14 alin. (1) și (2) din Legea nr. 26/2022.

Comisia Pre-Vetting a finalizat evaluarea candidaților la CSM, din rândul judecătorilor, cu 5 decizii de promovare și 23 de decizii de nepromovare. Cei cinci candidații care au promovat evaluarea sunt magistrați din cadrul instanțelor de fond. Candidații care au picat evaluarea continuă să activeze în sistemul judecătoresc, dar nu mai pot participa la concursul pentru ocuparea funcției de membru în CSM.

28 de judecători din cadrul instanțelor de diferite nivele s-au înscris în concurs, dintre care cinci s-au retras, nepromovând astfel evaluarea.

La moment, Comisia Pre-Vetting evaluează candidații non-judecători la funcții în CSM, pe de lista înaintată de Parlament.

La începutul lunii iulie, Comisia pre-vetting a început procesul de evaluare a circa 100 de candidați la funcțiile cheie în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Comisia „Pre-Vetting” evaluează integritatea financiară și etică a candidaților.

Conform procedurii, candidații trebuie să completeze un formular de declarație de avere și interese personale, cu informații detaliate despre resursele lor financiare din ultimii 5 ani și vor fi invitați să completeze un chestionar privind etica profesională.

În plus, Comisia colectează și verifică date și va solicita informații de la persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, precum autoritățile fiscale, instituțiile anticorupție, băncile private, organizațiile societății civile și jurnaliștii de investigație.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media