Dodon, după trei ore de audieri repetate în dosarul „Energocom”: „Nu am nicio implicare în vreo acțiune care ar fi fost ilegală sau ar fi prejudiciat în vreun fel statul”. PG: „Urmarirea penală pe caz continuă”

25 ianuarie 2022, 15:57 Justiție 157
Igor Dodon, la PG.  Sursa: Replica Media

După aproximativ de trei ore de audieri repetate în dosarul „Energocom” în care Igor Dodon este bănuit că ar fi cauzat daune bugetului statului de aproape 12 milioane de dolari SUA, președintele de onoare al PSRM nu-și recunoaște vinovăția și susține că „acest dosar este steril și inevitabil va fi închis”.

„Vreau să repet ceea ce am spus și după prima vizită la Procuratură, că nu am nicio implicare în vreo acțiune care ar fi fost ilegală sau ar fi prejudiciat în vreun fel statul și cetățenii. Sunt sigur că procurorii deja s-au convins de acest fapt sau urmează să se convingă de asta în cel mai scurt timp. Să insiști să fie ridicat un subiect steril din 2008, de 14 ani vechime, prin care să încerci să distragi atenția publicului de la crizele de azi, asta o poate face doar o guvernare iresponsabilă și speriată cum este guvernarea PAS. Această guvernare în zadar speră că prin chemările mele la Procuratură vor acoperi cumva știrile despre prețurile la gaz, combustibil și energie electrică.

În zadar crede că prin atacurile asupra mea poate acoperi revolta cetățenilor față de creșterea tarifelor și față de gestionarea catastrofală a situației pandemice din țară”, se arată în mesajul lui Igor Dodon.

Procurora Mariana Cherpec, responsabilă de relațiile cu mass-media din cadrul PG, a declarat pentru Replica Media că urmărirea penală pe acest caz continuă.

„Dumnealui nu îsi recunoaște vinovăția în săvârșirea infracțiunii de care este bănuit. În cadrul audierilor de azi a dat declarații aferent circumstanțelor cazului de care este bănuit, în cadrul cărora și-a expus poziția. Urmărirea penală pe caz continuă. Procurorii urmează să administreze și alte probe, care, după aprecierea tuturor probelor în ansamblu, din punct de vedere al coroborării lor, vor lua o decizie pe acest caz”, a declarat Cherpec.

Amintim că, în urma audierii, la data de 29 decembrie 2021, ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon este bănuit că ar fi cauzat daune de aproape 12 milioane de dolari SUA, după ce în primăvara anului 2008, pe când deținea funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, ar fi semnat un aviz de procurare a energiei electrice prin intermediul Energocom, cu aproape 30% mai scumpă decât prețul prevăzut în contractele existente la acel moment.

Potrivit Procuraturii Generale, acțiunile sale au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, iar diferența de bani ar fi ajuns pe conturile unor companii off-shore. Potrivit PG, Dodon este bănuit de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.328 alin.(3) din Codul penal - Depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Procurorii remarcă faptul că în cadrul audierilor Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este bănui și nu a dat declarații, solicitând acordarea unui termen pentru a discuta cu apărătorii săi și a se pregăti de audieri, ținând cont de complexitatea cazului.

Asupra lui Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală, în condițiile prevăzute de art.198 din Codul de procedură penală.

Procuratura Generală a inițiat un dosar penal la 13 septembrie 2021 pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme în procesul de import al energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statului în proporții deosebit de mari.

Potrivit PG, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA „Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Moldovei cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabili ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei.

Potrivit materialelor, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media