Italia îl va onora astăzi pe președintele Parlamentului European, David Sassoli, cu funeralii de stat. La slujbă vor fi prezenți reprezentanții celor mai importante instituții europene

14 ianuarie 2022, 12:05 Externe 73
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, funeralii.  Sursa: Alessandra Tarantino/AP Photo

Italia îl va onora pe președintele Parlamentului European, David Sassoli, cu funeralii de stat, potrivit Guvernului italian. Slujba funarară va avea loc astăzi, la ora 12.00, la Bazilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri din Roma.

Guvernul italian a aprobat funeraliile de stat pentru David Sassoli în urma unei propuneri venite din partea preşedintelui Italiei, Mario Draghi.

Potrivit unui comunicat emis de Parlamentul European, la slujba funerară vor fi prezenți președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, și cei mai înalți deținători de funcții din instituțiile italiene și europene. Instituțiile UE vor fi reprezentate de președintele interimar al Parlamentului European, Roberta Metsola, de președintele Consiliului European Charles Michel, de președintele Comisiei UE, Ursula Von der Leyen, de liderii grupurilor politice ale PE și de înalți oficiali ai Parlamentului.

Slujba de înmormântare a președintelui David Sassoli o puteți urmări AICI.

Deputații europeni vor ține o slujbă comemorativă pentru președintele Sassoli luni, 17 ianuarie, la deschiderea sesiunii plenare de la Strasbourg. Acesta va avea loc în prezența președinților UE, a fostului prim-ministru italian și europarlamentar Enrico Letta și a președintelui Franței Emmanuel Macron.


Mesaje de omagiere au fost transmise de mai mulți lideri și oficiali europeni, între care președintele Consiliului European, Charles Michel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Klaus Iohannis, Maia Sandu dar și importanți membri ai Comisiei Europene.

După ce a contractat o pneumonie în septembrie anul trecut, Sassoli a petrecut mai bine de două luni de recuperare în ţara sa natală şi revenise recent la activitatea politică, când, la 26 decembrie, a fost din nou internat într-un spital italian pentru „complicaţii grave în urma unei disfuncţii a sistemului imunitar”,

Parlamentul European a confirmat că președintele Sassoli a fost internat la spitalul din Italia pe 26 decembrie.

De altfel, în septembrie 2021, în timpul unei sesiuni plenare a parlamentului, David Sassoli a fost internat într-un spital din Strasbourg, din cauza unei forme severe de pneumonie pe care a făcut-o în urma infectării cu bacteria legionella. Timp de două luni, David Sassoli nu şi-a putut îndeplini atribuţiile.

În noiembrie, președintele Parlamentului European a anunțat că este nevoit să rămână în concediu medical, potrivit Digi24.ro. „Am avut febră foarte mare și am fost spitalizat la Strasbourg. M-am întors apoi în Italia, pentru a mă recupera, însă, din păcate, boala a revenit”, a spus Sassoli.

Înaintea summitului UE din 16 decembrie, el a prezentat prioritățile legislativului european pentru 2022.

Luni, când purtătorul său de cuvânt a anunţat anularea tuturor evenimentelor publice al președintelui David Sassoli, paginile sociale ale liderilor instituţiilor europene şi ale mai multor şefi ai principalelor grupuri din Parlamentul European, precum şi ale clasei politice italiene, au fost pline de mesaje de susţinere şi afecţiune pentru preşedintele Parlamentului European.

Social-democratul italian, care înainte de a intra în politică a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost numit preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019, în urma unui acord al principalelor trei grupuri din PE - PPE, S&D şi Renew Europe. Acesta se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condiţiile în care marţea viitoare Parlamentul European va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi.

Este pentru prima dată în istoria de 70 de ani a Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit, conform Politico Europe.

În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor, notează Agerpres.

În acest caz, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorită pentru a câştiga postul în cadrul remanierii de săptămâna viitoare de la Strasbourg (Franţa).

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmareste-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media