VIDEO/ Sesiunea de toamnă a Parlamentului 2021 s-a încheiat. Ultimele proiecte legislative votate de deputați

24 decembrie 2021, 16:01 Politică 261
Deputați noi în Parlament.  Sursa: Parlament.md

Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit vineri, 24 decembrie, în ultima ședință din sesiunea de toamnă. Deputații au aprobat în lectura a II-a mai multe proiecte de modificare a unor acte legislative, printre care Legea privind siguranța traficului rutier și Codul contravențional și Legea privind sistemul public de asigurări sociale. Tot astăzi, a fost aprobat și proiectul de lege privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale.


ACTUALIZARE: 15:52
Ședința Parlamentului s-a încheiat.

Speakerul Igor Grosu a declarat sesiunea de toamnă 2021 închisă.
ACTUALIZARE: 15:30
Deputații au votat în a doua lectură, cu 55 de voturi, proiectul de lege cu privire la Procuratură: La funcția de Procuror General și procuror-șef în procuraturile specializate, vor putea candidat persoanele cu experiență profesională de 10 ani în domeniul dreptului atât pe teritoriul țării cât și în afara țării. Până acum, concursul era limitat doar celor cu experiență în țară.
ACTUALIZARE: 14:50

Parlamentul a aprobat modificarea Hotărârii Parlamentului cu privire la aprobarea modelului legitimației de judecator al Curții Supreme de Justiție, cu 56 de voturi.

ACTUALIZARE: 14:46

Proiectul de hotărâre cu privire la declararea anului 2022 – Anul Recunoștinței veteranilor de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, votat de 72 de deputați.

ACTUALIZARE: 14:33
Parlamentul a aprobat modificările la Legea cu privire la asigurări, cu 74 de voturi.
ACTUALIZARE: 14:29
Proiectul de lege privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale, votat de 58 de deputați în lectură finală.
ACTUALIZARE: 14:29
Deputații au revenit în sală.
ACTUALIZARE: 13:13
Speakerul Igor Grosu a anun'at pauză până la ora 14:15.
ACTUALIZARE: 13:13
Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, privind piata produselor petroliere, susținut în prima lectură de 58 de deputați.

Mai multe detalii AICI.
ACTUALIZARE: 12:50
ACTUALIZARE: 12:28

Proiectul de lege privind amnistia în legatură cu aniversarea a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova - votat de 76 de deputați în lectură finală.

ACTUALIZARE: 11:59
Legea privind modificarea unor acte normative la Legea despre statutul deputatului in Parlament – votat de 59 de deputați. Modificările includ un amendament, cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale.

Astfel, salariile judecătorilor CC vor crește cu aproximativ cu 15 mii de lei pe lună.

„Domnule președinte (n. red. Igor Grosu), acum ați votat mărea salariilor pentru judecătorii Curții Constituționale cu 34%, a declarat deputatul BCS, Vasile Bolea.

„Eu vă mulțumesc pentru că ați calculat. E mai bine că sunt plătiți de atat, decât de bandiți, Bahamas și de culiocari”, a răspuns speakerul Igor Grosu.
ACTUALIZARE: 11:51
Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Parlamentului pentru aprobarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017-2020, votat de 75 de deputați.
ACTUALIZARE: 11:34
Proiectul privind atragerea de către Guvernul Republicii Moldova a împrumutului de stat externe din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), votat de 56 de deputați.
ACTUALIZARE: 11:04
Amendamentului la Acordul de restructurare între Republica Moldova și Banca Japoneză , aprobat de deputați în prima și a doua lectură, lectură finală, cu 78 de voturi.
ACTUALIZARE: 10:50
Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de modificare și de reformulare a Contractului de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții privind infrastructura feroviară şi parcul de material rulant ale Republicii Moldova a fost aprobat în prima lectură cu votul a 58 de deputați.

Mai multe detalii AICI.
ACTUALIZARE: 10:34
Proiectul privind interzicerea construcțiile din preajma monumentelor istorice, care prevede modificarea legii privind ocrotirea monumentelor a fost aprobat în a doua lectură, lectură finală, cu votul a 58 de deputați.

Mai multe detalii AICI.
ACTUALIZARE: 10:27
Modificările la Legea privind sistemul public de asigurări sociale, aprobate în lectura a II-a de 76 de deputați.
ACTUALIZARE: 10:25
Proiectul de lege privind excluderea pedepselor pentru șoferii care nu dețin cu sine permisul de conducere a mijloacelor de transport a fost votat în lectura a II-a de 77 de deputați.
ACTUALIZARE: 10:21
Ordinea de zi a fost aprobată.
ACTUALIZARE: 10:20

Pe ordinea de zi au mai fost incluse câteva proiecte:

- Proiectul de lege pentru ratificarea unui acordul de modificare și reformulare a contractului de finanțare între Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții privind pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare și a parcului de material rulant al Republicii Moldova (61 de deputați);

- Ratificarea amendamentului la Acordul de cooperare între Republica Moldova și Japonia (63 de deputați);

- Două proiecte de cooperare cu Fondul Monetar Internațional atragerea de către Guvernul RM a împrumutului de stat extern prin intermediul mecanismului extins de creditare 58 de deputați.

S-a propus amânarea examinării pentru următoarea ședință a Parlamentului Modificările la Legea deșeurilor și la Legea protecției mediului înconjurător și a legii privind importul unui minibus marca Ford Transit pentru Primăria Slobozia Mare, primit cu titlu gratuit din partea Comunității Comunelor Terres de Saone din Franța.

ACTUALIZARE: 10:12

Președintele Parlamentului Igor Grosu a început ședința plenară de astăzi printr-o felicitare de Crăciun, adresată cetățenilor aflați în țară sau peste hotare.

„Suntem în ajun de Crăciun. Nașterea Domnului este o sărbătoare a bucuriei, a iubirii față de cei dragi, o sărbătoare a vieții. În pragul sărbătorilor vă doresc să vă bucurați de căldura oamenilor dragi chiar dacă pentru unii va fi de la distanță. Sărbători luminate și Crăciun fericit!”, a declarat Igor Grosu de la prezidiul Legislativului.

ACTUALIZARE: 10:11

Ședința a început cu prezența a 84 de deputați.

Ședința este deliberativă.


Urmăriți ședința Live:

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media