Deputații comuniști nu au venit la ședința Parlamentului, iar socialiștii au părăsit sala de plen în semn de protest. Grosu a ironizat: „Dacă spuneați că vă duceți la monumentul lui Lenin, anunțam o pauză”

21 ianuarie 2022, 13:27 Politică 158
Parlamentul Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au participat la ședința extraordinară a Legislativului de astăzi. Deputații comuniștii nici nu s-au prezentat, iar socialiștii au părăsit sala de plen în debutul ședinței, în semn de protest față de includerea pe ordinea de zi a unor proiecte legislative suplimentare. Președintele Parlamentului a ironizat pe seama acestora, spunând că s-au grăbit să meargă la monumentul lui Lenin de la Moldexpo, pentru a marca 98 de ani de la nașterea fostului lider bolșevic.

În debutul ședinței, deputatul PAS, Vasile Șoimaru, a spus că este îngrijorat de lipsa comuniștilor - „Domnule Grosu, am o îngrijorare. Nu văd niciun comunist în sală. Azi din câte știm, îs 98 de ani de la moartea lui Lenin (n.red. Lenin a decedat la 21 ianuarie 1924). Dacă ei au plecat cumva la Modexpo, vă rog, trimiteți o salvare acolo, noi avem nevoie de ei”.

„Dumneavoastră n-ați greșit. Ei chiar mă grăbeau să încep mai repede ședința Parlamentului ca să bifeze că au participat la începutul ședinței, și după asta să se ducă cu garoafele. Fiecare cu prioritățile lui”, a spus Grosu.

La scurt timp, Vlad Batrîncea a anunțat că el și colegii săi părăsesc sala de plen și că vor ataca la Curtea Constituțională proiectele de lege introduse „ilegal” pe agenda ședinței.

„Ne pare rău și suntem indignați că sesiunea extraordinară a fost convocată pentru a numi în funcții niște persoane comode, în regim de urgență. Ne pare rău că agenda ordinii de zi a ședinței extraordinare se modifică așa de rapid și probabil asta și este linia de organizare și atitudine față de lege și față de regulamentul Parlamentului. În aceste condiții anunțăm că fracțiunea noastră se va adresă în perioada următoare la CC și vom ataca, în afară de subiectele introduse ilegal, și introducerea situației excepționale. Sub paravana situației excepționale mai mulți juriști au constatat că se încearcă comiterea mai multor ilegalități, cenzurarea presei și să oprească protestele”, a declarat Vlad Batrîncea.

După declarația vicepreședintelui Parlamentului, socialiștii au părăsit sala.

„Stimați colegi, dacă erați sinceri și spuneați că vă duceți și voi la monumentul lui Lenin, înțelegeam. Făceam și o pauză, la urma urmei, dar vojdiul e mai important decât problemele țării. Cumpărați flori și transmiteți-i salutări”, a ironizat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media