ULTIMA ORĂ/ Gazprom: „Abordarea unilaterală a părții moldovenești cu privire la auditul datoriei Moldovagaz contravine acordurilor încheiate în octombrie”. Reacția ministrului Spînu

8 februarie 2022, 17:11 Economie 495
Gazprom.  Sursa: noi.md

Concernul rus „Gazprom” a venit marți, 8 februarie, cu un comunicat în care spune că ședința Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”, programată pentru 2 februarie 2022, în care ar fi trebuit să se convină asupra abordărilor de auditare a datoriei „Moldovagaz” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului către grupul „Gazprom”, nu a avut loc din cauza absenței reprezentanților Guvernului Republicii Moldova.

Potrivit comunicatului, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova au raportat că condițiile procedurii privind achiziționarea serviciilor de audit au fost deja stabilite de partea moldovenească.

„Gazprom” subliniază că din documentația publicată, Republica Moldova nu a ținut cont de propunerile „Gazprom”, trimise anterior părții moldovenești.

„Abordarea unilaterală a părții moldovenești în ceea ce privește determinarea condițiilor procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit nu permite să se aștepte la transparența și obiectivitatea auditului datoriilor SA „Moldovagaz” pentru gazul furnizat consumatorilor Republicii Moldova. Această situație poate duce la faptul că rezultatele auditului nu vor fi aprobate de Consiliul de Supraveghere al SA „Moldovagaz””, se arată în comunicat.

Replica Media a solicitat o reacție de la ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la comunicatul emis de „Gazprom” în care spune că R. Moldova nu a ținut cont de propunerile concernului rus cu privire la procedura de auditare a datoriei malului drept al Nistrului.

„Noi am îndeplinit întocmai înțelegerile. Vom continua să realizăm auditul independent”, a declarat Andrei Spînu pentru Replica Media.

Amintim că la 27 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

Potrivit unei scrisori, care a intrat în posesia Jurnal TV, Gazprom nu ar agrea ideea unui audit extern la Moldovagaz. Experții califică situația drept un nou element al războiului hibrid purtat de Moscova împotriva Republicii Moldova.

Potrivit protocolului semnat adițional la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, Moldovagaz urmează să-și achite datoriile de peste 700 de milioane de dolari către Gazprom, după efectuarea unui audit extern. Părțile au convenit ca după stabilirea sumei datoriilor acumulate să fie negociat și un calendar de achitare a acestor datorii.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media