Din 2005 încoace, cea de-a treia zi de luni din ianuarie este numită „Blue Monday” și este considerată cea mai tristă zi din an, pentru că mai mulți factori contribuie la o stare de deprimare. Anumite statistici au relevat că în această zi a anului multe persoane se simt mai triste sau mai puțin încrezătoare.
Teoria despre „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall. Acesta a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantă din an. A luat în considerare mai mulți factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor (așa-zisele „rezoluții”) trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie, notează sursa.
Nu în ultimul rând, se ia în considerare şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni.
La toate acestea, în 2022 se adaugă condițiile speciale de pandemie, un factor pe care autorul teoriei nu l-a luat, desigur, în calcul.
După primul studiu realizat de cercetătorul britanic pe această temă, în 2005, alte analize au întărit ipoteza „Blue Monday”. Una dintre ele a demonstrat, de exemplu, că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă, iar un alt studiu a evidenţiat o anumită creştere a numărului cererilor de divorţ care sunt depuse în instanţă.
Arnall a conceput, de fapt, o „formulă” neștiințifică. A fost mai degrabă o ipoteză ludică, ce a luat în considerare o serie de factori care ar putea contribui la o stare de spirit scăzută. Formula s-ar reda cam așa:
[V + (D - s)] x TQ / M x Na, unde:
V = vremea
D = datorie
s = salariul lunar
T = timpul scurs de la Crăciun
Q = timpul scurs de când ne-am încălcat deja rezoluțiile de Anul Nou
M = nivel scăzut de motivație
Na = sentimentul că ar trebui să facem ceva.
Aceste variabile arbitrare sunt considerate pe scară largă nu numai imposibil de cuantificat, ci și incompatibile.
În 2013, Arnall declara pentru ziarul britanic The Daily Telegraph: „Inițial, mi s-a cerut să găsesc cea mai bună zi pentru a rezerva o vacanță de vară, dar când am început să mă gândesc la motivele pentru care a-i rezerva o vacanță, reflectând la ceea ce mi-au spus mii de oameni în orelor de consiliere psihologică, au ieșit acești factori, care indicau a treia zi de luni din ianuarie ca fiind deosebit de deprimantă”.
