Detalii de la PG: Avocații fostului șef al CFM, extrădat din Belgia, au contestat a treia oară măsura preventivă

4 noiembrie 2022, 09:34 Justiție 150
Iurie Topală.  Sursa: IPN

Avocații fostului șef al Căii Ferate din Moldova (CFM), Iurie Topală, extrădat din Belgia autorităților de la Chișinău în baza mandatului de arestare din 29 iulie 2021, au contestat a treia oară măsura preventivă emisă pe numele clientului lor la Curtea de Apel Chișinău.

„Investigațiile pe dosar continuă, în vederea accelerării trimiterii lui în judecată, timp în care persoana se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, precizează Procuratura într-un comunicat de presă.

Amintim că, în seara de joi, 3 noiembrie, fostul șef al Căii Ferate din Moldova (CFM) a fost extrădat autorităților de la Chișinău, în baza mandatului de arestare din 29 iulie 2021.

Urmare a extrădării lui, acesta a fost escortat de Poliție la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Dânsul este învinuit de procurori de abuz în serviciu, în perioada anilor 2015-2019, care a cauzat un prejudiciu estimat de întreprindere la 250 milioane lei.

Pe 3 iunie 2021, au avut loc percheziții la mai multe firme și la domiciliul fondatoarei și administratoarei unui grup de companii asociate cu Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei. Toate acțiunile de urmărire penală au fost desfășurate în cadrul investigării delapidării patrimoniului Căilor Ferate din Moldova (CFM) în proporții deosebit de mari.

Ex-deputatul Alexandr Slusari spunea atunci că în schema de delapidare a CFM au fost implicați fostul șef al întreprinderii, dar și o serie de companii de expediție.

„Au fost efectuate perchezițiile la domiciliile și oficiile lui Iurie Topala (ex-director CFM), Grigore Condurachi (ex-vicedirectorul CFM și favoritul lui Dodon pentru ultimul concurs la șefia Căii Ferate), precum si la oficiile companiilor de expediție, ce aparțin: Pîrlog M., Objelianskaia I., Godzin V., Balan D., Mitu E., etc. implicați in deturnarea circa 300 mln. lei a patrimoniului întreprinderii de stat CFM prin intermediul companiilor offshore, în perioada anilor 2015-2019, când Plahotniuc controla Calea Ferată”, a scris fostul deputat pe pagina sa de Facebook.

În urma perchezițiilor, la unele persoane au fost găsite trei milioane de lei și circa 100 mii de euro - „Asta în situația când angajații CFM rămân aproape 6 luni fără salarii”, a spus Slusari.

Totodată, actualul director general al CFM, Oleg Tofilat, a declarat că potrivit estimărilor preliminare, prejudiciul cauzat ar putea depăși 1,2 miliarde lei.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media