De asemenea, a fost achiziționat încă 15 milioane m3 de gaz pentru rezerva de stat.
În total avem 157 milioane m3 de gaze naturale stocate.
„Vă rog să economisim în continuare. Mai jos câteva exemple de prețuri la diferite ore. E simplu, cu cât mai mult economisim în orele de vârf cu atât mai puțin achităm pentru electricitate: Orele de noapte: 100 - 107 EUR/MWh; orele de dimineață: 140 - 274 EUR/MWh; orele de seară: 184 - 351 EUR/MWh. Vă mulțumesc pentru solidaritate și efortul comun de economisire”, a scris Spînu pe pagina sa de Telegram.
Amintim că începând cu 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră se confruntă cu un deficit de energie electrică.
Gazprom a anunţat recent diminuarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, respectiv numai 5,7 milioane de metri cubi pe lună, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Partea rusă a motivat această reducere prin disputele cu Chişinăul asupra plăţii gazelor şi refuzul operatorului ucrainean al conductelor de a oferi un „serviciu integra” pentru transportul acestor gaze.
Acest volum este repartizat după cum urmează: 3,4 milioane de m3 pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu circa 40% mai puțin decât în luna octombrie.
Potrivit șefului Moldovagaz, compania rusească Gazprom nu are niciun motiv, conform contractului, de a limita volumele de gaz livrate Republicii Moldova, iar singurul argument prezentat de partea rusească este că Gazpromul nu poate transporta gaze pe teritoriul Ucrainei, însă, acesta nu este unul „palpabil”, a declarat el.
