UE a aprobat două acorduri separate cu R. Moldova și Ucraina pentru a facilita transportul transfrontalier de mărfuri

26 octombrie 2022, 14:09 Economie 171
Parlamentul European.  Sursa: Replica Media

Comitetul pentru Transport și Turism a aprobat două acorduri separate cu Ucraina și Republica Moldova pentru a facilita transportul transfrontalier de mărfuri.

Noile acorduri ale Uniunii Europene de transport rutier cu Ucraina și Moldova ar înlocui acordurile bilaterale de transport existente cu țările UE și ar facilita temporar transportul rutier de marfă, permițând transportatorilor de marfă ucraineni, moldoveni și UE să tranziteze și să opereze între teritoriile celuilalt, fără a fi nevoie de autorizații aferente.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, cele două acorduri fac parte din răspunsul Uniunii Europene la perturbările din sectorul transporturilor din Ucraina și Moldova cauzate de invazia nejustificată a Ucrainei de către Rusia.

Spațiul aerian ucrainean a fost închis pentru traficul civil, iar exportul maritim limitat sever. Ucraina trebuie să găsească rute alternative rutiere pentru a-și exporta stocurile de cereale, combustibil, produse alimentare și alte bunuri relevante.

Nevoia Moldovei este similară, având nevoie de rute alternative de tranzit prin UE și, de asemenea, este nevoie de a ajuta Ucraina să își transporte mărfurile pe teritoriul Moldovei, este menționat în comunicatul PE.

În plus, acordul UE-Ucraina le va permite șoferilor ucraineni să continue să folosească permisele de conducere ucrainene existente și certificatele de competență profesională pentru a conduce în UE, fără a fi nevoie să dețină un permis de conducere internațional.

„În contextul blocării rutelor de transport tradiționale, trebuia să găsim modalități alternative de transport de cereale și alte mărfuri relevante din și către Ucraina și Moldova. Datorită acestor acorduri, putem crește nivelul exporturilor și importurilor rutiere, fără a crea blocaje la trecerea frontierei. Acest lucru nu numai că reduce riscul unei crize alimentare globale, ci este și un pas către extinderea în continuare a relației de transport dintre UE și aceste țări”, a declarat eurodeputatul român Marian-Jean Marinescu.

Comisia pentru Transport și Turism a susținut în unanimitate acordul UE-Ucraina privind transportul rutier cu 46 de voturi pentru, în timp ce acordul UE-Moldova a fost, de asemenea, susținut în unanimitate cu 47 de voturi pentru.

Deputații europeni urmează să voteze acordurile în următoarea sesiune plenară din noiembrie. Ambele acorduri sunt în vigoare provizoriu începând cu 29 iunie 2022.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media