Parlamentul European a convenit să nu accepte documentele de călătorie emise de Rusia în zonele pe care le-a ocupat ilegal în Ucraina și Georgia

20 octombrie 2022, 18:15 UE 47
Parlamentul European.  Sursa: Replica Media

Parlamentul European a convenit joi, 20 octombrie, să nu accepte documentele de călătorie emise de Rusia în zonele pe care le-a ocupat ilegal în Ucraina și Georgia.

Cu 540 de voturi pentru, 6 împotrivă și 36 de abțineri, Parlamentul European a aprobat mandatul pentru negocieri cu Consiliul privind o propunere legislativă referitoare la refuzul de a recunoaște documentele de călătorie emise de Rusia în regiunile ucrainene ocupate și în așa-numitele teritorii separatiste din Georgia, în scopul eliberării unei vize sau la trecerea frontierelor externe ale UE.

Europarlamentarii notează că anexarea de către Rusia a Crimeei și Sevastopol, Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie din Ucraina este ilegală și că UE a condamnat decizia Rusiei de a recunoaște independența așa-numitelor regiuni separatiste Abhazia și Osetia de Sud din Georgia.

Prin urmare, statele membre ale UE și aliații din SEE nu ar trebui să mai accepte documente de călătorie emise de Rusia în aceste regiuni.

Conform propunerii, Comisia ar trebui să consulte statele membre ale UE și să întocmească o listă cu documentele de călătorie rusești care nu ar trebui să fie acceptate în viitor, spun deputații europeni.

Rusia eliberează pașapoarte rezidenților Crimeei de la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea în 2014, iar în prezent face acest lucru în alte zone necontrolate de guvernul Ucrainei.

Nerecunoașterea acestor pașapoarte rusești s-ar aplica atunci când cineva solicită o viză pentru a intra în UE sau când trece frontierele externe ale UE. Potrivit Comisiei, aproape toate statele membre au notificat deja că nu acceptă pașapoarte rusești eliberate în regiunile ocupate. Propunerea vizează o abordare coordonată, coerentă și securitate juridică.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media