Statele nordice promit ajutor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru aprovizionarea cu gaze iarna aceasta

1 noiembrie 2022, 17:44 Economie 262
Aragaz .  Sursa: Replica Media

Premierii finlandez, suedez, norvegian şi islandez s-au angajat marţi să ajute Ucraina şi Republica Moldova să-şi asigure aprovizionarea cu gaze în timpul iernii, transmite Agerpres, citând agenţia EFE.

„Trebuie să asigurăm gaz Ucrainei pentru a putea trece iarna. Este un lucru pe care toţi trebuie să-l sprijinim”, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Store, la o conferinţă de presă comună cu omologii săi din Finlanda, Suedia şi Islanda, după o reuniune a Consiliului Nordic desfăşurată la Helsinki, de la care a lipsit prem-ministra daneză Mette Frederiksen, din cauza alegerilor parlamentare.

Premierul norvegian a semnalat că atât Ucraina cât şi Republica Modova „au nevoie urgent'' de garanţii că vor primi în continuare gaz. Şeful guvernului de la Oslo nu a oferit însă detalii despre cum ar putea contribui Norvegia la aprovizionarea cu gaze a Ucrainei şi a Republicii Moldova.

În urma reducerii livrărilor de gaze ruseşti, Norvegia asigură în prezent circa un sfert din importurile de gaze ale UE.

Compania rusă Gazprom a anunţat diminuarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, respectiv numai 5,7 milioane de metri cubi pe lună, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Partea rusă a motivat această reducere prin disputele cu Chişinăul asupra plăţii gazelor şi refuzul operatorului ucrainean al conductelor de a oferi un „serviciu integra” pentru transportul acestor gaze.

Acest volum este repartizat după cum urmează: 3,4 milioane de m3 pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu circa 40% mai puțin decât în luna octombrie.

Totodată, de astăzi, 1 noiembrie, MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan) nu mai livrează energie electrică Chișinăului, contractul nefiind semnat între cele două părți.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media