Stoltenberg: Nu avem „niciun indiciu” că incidentul din Polonia a fost „un atac deliberat”

16 noiembrie 2022, 16:24 Externe 120
Jens Stoltenberg, NATO.  Sursa: Replica Media

Alianţa nord-atlantică nu are „niciun indiciu” că lovitura cu rachetă care a ucis marţi doi oameni în Polonia ar fi fost un atac deliberat, a declarat miercuri Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă organizată după reuniunea de urgență a Alianței. Totodată, el a adăugat că Rusia este, în ultimă instanţă, responsabilă pentru acest incident.

„O investigație este în desfășurare și trebuie să așteptăm rezultatul acesteia, dar nu avem niciun indiciu că acesta a fost un asalt sau un atac deliberat”, a spus Stoltenberg.

Șeful NATO a mai spus că nu există nicio dovadă că „Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva NATO”.

„Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră”.

„Dar să fiu clar, aceasta nu este vina Ucrainei”, a adăugat Stoltenberg. „Rusia poartă responsabilitatea supremă, deoarece continuă atacurile ilegal împotriva Ucrainei”.

În urma incidentului de marți, NATO „și-a sporit vigilența și monitorizăm situația în mod continuu”, a subliniat el.

Racheta a căzut în Polonia în după-amiaza zilei de 15 noiembrie, în jurul orei 15:40 (16:40 ora Republicii Moldova), când armata rusă a bombardat orașele ucrainene, inclusiv capitala și cele din vest. A lovit într-o fermă, ucigând doi civili.

Inițial, presa poloneză scria despre două rachete rusești, ministerul polonez al Afacerilor Externe fiind primul care a anunțat originea rusă a rachetelor căzute. Însă în cursul zilei de astăzi, 16 noiembrie, președintele american Joe Biden i-ar fi informat pe aliații din NATO că explozia de pe teritoriul polonez a fost provocată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, potrivit agenției Reuters.

Ministerul rus al Apărării a spus că în aceeași zi nu s-au făcut lovituri asupra țintelor din apropierea graniței ucrainene-polone, iar fotografiile publicate ale epavei nu au nicio legătură cu armele rusești. Declarațiile conform cărora o rachetă rusă ar fi putut cădea în Polonia au fost numite „o provocare deliberată pentru a escalada situația”.
Satul Przewodow, unde a avut loc incidentul, este situat la cinci kilometri de graniţa cu Ucraina.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media