Stoltenberg: Nu avem „niciun indiciu” că incidentul din Polonia a fost „un atac deliberat”

16 noiembrie 2022, 16:24 Externe 96
Jens Stoltenberg, NATO.  Sursa: Replica Media

Alianţa nord-atlantică nu are „niciun indiciu” că lovitura cu rachetă care a ucis marţi doi oameni în Polonia ar fi fost un atac deliberat, a declarat miercuri Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă organizată după reuniunea de urgență a Alianței. Totodată, el a adăugat că Rusia este, în ultimă instanţă, responsabilă pentru acest incident.

„O investigație este în desfășurare și trebuie să așteptăm rezultatul acesteia, dar nu avem niciun indiciu că acesta a fost un asalt sau un atac deliberat”, a spus Stoltenberg.

Șeful NATO a mai spus că nu există nicio dovadă că „Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva NATO”.

„Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră”.

„Dar să fiu clar, aceasta nu este vina Ucrainei”, a adăugat Stoltenberg. „Rusia poartă responsabilitatea supremă, deoarece continuă atacurile ilegal împotriva Ucrainei”.

În urma incidentului de marți, NATO „și-a sporit vigilența și monitorizăm situația în mod continuu”, a subliniat el.

Racheta a căzut în Polonia în după-amiaza zilei de 15 noiembrie, în jurul orei 15:40 (16:40 ora Republicii Moldova), când armata rusă a bombardat orașele ucrainene, inclusiv capitala și cele din vest. A lovit într-o fermă, ucigând doi civili.

Inițial, presa poloneză scria despre două rachete rusești, ministerul polonez al Afacerilor Externe fiind primul care a anunțat originea rusă a rachetelor căzute. Însă în cursul zilei de astăzi, 16 noiembrie, președintele american Joe Biden i-ar fi informat pe aliații din NATO că explozia de pe teritoriul polonez a fost provocată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, potrivit agenției Reuters.

Ministerul rus al Apărării a spus că în aceeași zi nu s-au făcut lovituri asupra țintelor din apropierea graniței ucrainene-polone, iar fotografiile publicate ale epavei nu au nicio legătură cu armele rusești. Declarațiile conform cărora o rachetă rusă ar fi putut cădea în Polonia au fost numite „o provocare deliberată pentru a escalada situația”.
Satul Przewodow, unde a avut loc incidentul, este situat la cinci kilometri de graniţa cu Ucraina.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media