Țările G7 ar urma să anunțe un acord privind instituirea unui plafon la prețul petrolului rusesc

2 septembrie 2022, 15:07 Externe 120
Petrol.  Sursa: REUTERS/File Photo

Țările G7, un grup al celor mai bogate națiuni occidentale din lume, se pregătesc să anunțe vineri un acord privind instituirea unui plafon de preț la achizițiile de petrol rusesc, în încercarea de a limita câștigurile Kremlinului din exporturi și de a reduce sprijinul financiar pentru războiul său împotriva Ucrainei, scrie publicația Financial Times.

Miniștrii de Finanțe din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Canada și Japonia vor susține această inițiativă la o întâlnire din această după-amiază, au declarat patru oficiali pentru FT.

Plafonul ar fi efectiv în conformitate cu embargourile UE asupra importurilor de petrol rusești: 5 decembrie pentru țiței și 5 februarie pentru produsele rafinate, a spus unul dintre oficiali.

Intenția are sprijinul Comisiei Europene, dar ar avea nevoie și de sprijin din partea statelor membre UE. Sursele FT spun că pentru ca acordul să fie cel mai eficient, ar fi nevoie de sprijinul țărilor terțe care cumpără cantități mari de petrol rusesc, precum India.

În iunie, G7 a convenit să caute modalități de a limita prețul petrolului rusesc ca mijloc atât de a reduce costurile cu energie, cât și de a limita veniturile președintelui Vladimir Putin.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că a sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa, pentru a lupta contra încercărilor preşedintelui Vladimir Putin de a manipula piaţa europeană a energiei.

„Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa”, le-a spus jurnaliştilor von der Leyen, la o reuniune a parlamentarilor conservatori din Germania.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media