Șeful NATO: „Referendumuri” fictive în regiunile ucrainene înseamnă „escaladarea războiului lui Putin”

20 septembrie 2022, 21:52 Externe 77
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.  Sursa: Replica Media

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a descris anunțul referendumurilor fictive de la Moscova în teritoriile ucrainene ocupate drept o intensificare a conflictului Rusiei asupra Ucrainei.

Potrivit acestuia, „referendumurile” desfășurate în astfel de condiții – pe teritoriul altei țări – nu vor avea forță legală și vor servi doar ca „o escaladare a războiului lui Putin”.

„Referendumurile fictive nu au legitimitate și nu schimbă natura războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus șeful NATO.

„Comunitatea internațională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a dreptului internațional și să intensifice sprijinul pentru Ucraina”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

Amintim că, liderii separatiști din regiunile ocupate Luhansk și Donețk,Leonid Pasecinik și Denis Pușilin, au venit marți, 20 septembrie, cu inițiativa de a organiza „imediat” referendumuri în regiunile ocupate pentru anexare la Federația Rusă. Autoritățile de ocupație din republica seapartistă Luhansk au anunțat deja data desfășurării unui pretins referendum de aderare la Federația Rusă, care va începe pe 23 septembrie și va dura cinci zile.

Ulterior a devenit cunoscut că și autoritățile separatiste din regiunile ocupate Herson și Zaporojie au anunțat referendumuri de aderare la Rusia.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că este „esenţial” ca separatiştii susţinuţi de Moscova în Ucraina să organizeze referendumuri în urma cărora regiunile lor să adere la Rusia.

Într-o postare pe canalul său de Telegram, Medvedev a spus că a face în aşa fel ca autoproclamatele republici populare Doneţk şi Luhansk (DNR şi LNR, acronimele în limba rusă) să devină oficial parte a Federaţiei Ruse constituie un pas vital în protejarea intereselor lor şi ar putea justifica şi mai mult utilizarea forţei militare de către Rusia pentru a le proteja.

În reacție, biroul președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy a calificat anunțurile separatiștilor ruși drept „Șantaj naiv cu amenințări și povești de groază despre „referendumuri”, „mobilizări” din partea celor care știu să lupte doar cu copiii și oamenii pașnici... Așa arată frica de înfrângere.

Dușmanul se teme, manipulează primitiv”, a transmis Andrii Ermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, pe Twitter: „Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță”, a adăugat Ermak.

Ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, s-a întâlnit, marți, 20 septembrie, cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba și ambii au condamnat anunțul referendumurilor anunțate de oficiali susținuți de ruși la granițele recunoscute internațional ale Ucrainei, potrivit lui Nate Evans, purtător de cuvânt al Statelor Unite. Misiunea Națiunilor Unite (USUN), potrivit CNN.

Thomas-Greenfield „a reiterat că Statele Unite nu vor recunoaște nicio încercare a Rusiei de a revendica anexarea teritoriului suveran al Ucrainei”.

Reacții occidentale la „referendumurile” anunțate de Kremlin:

- Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că țara sa nu le va recunoaște rezultatele;

- Președintele polonez Andrzej Duda a spus că „un referendum organizat de Rusia nu valorează nimic”;

- Președintele Casei Albe a spus că „referendumurile organizate de Rusia sunt un afront la adresa principiilor suveranității și integrității teritoriale”;

- „Din moment ce Rusia promovează referendumuri false în teritoriile ocupate ale Ucrainei, permiteți-mi să o spun cu voce tare și clar: nu vom admite niciodată”, a spus premierul eston Kaja Kallas.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media