VIDEO/ „Li s-a spus din turn și din turn au acționat.” Ceban răspunde la solicitarea Poliției în adresa Primăriei Chișinău de a interveni în monitorizarea protestului de la Parlament

26 septembrie 2022, 10:31 Politică 340
Ion Ceban la o ședință a Primăriei.  Sursa: Chișinău.md

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a venit cu o reacție la solicitările în nenumărate rânduri a Poliției de a interveni pentru a recomanda organizatorilor modificarea condițiilor de desfășurare a întrunirii, subliniind că el „n-are cum să se supere pe Poliție și pe comunicatul de ieri”, deoarece oamenii legii ar fi făcut ceea ce li „s-au spus din turn și din turn au acționat.” Mai mult, edilul capitalei, a venit cu sugestia că în cazul în care se amendează protestatarii pentru fumatul în spații publice și locuri neautorizate, dar și pentru că aceștia fac murdărie, atunci să fie amendați „ceilalți dimprejurul instituțiilor și în parcuri.”

„Am văzut solicitările organelor de drept cu privire la protestatari. Se dorește ca în acest caz, cu mâinile Primăriei, să interzicem noi, Primăria, desfășurarea protestelor. Libera exprimare și acțiunea de protest, lucru care, de fapt, este stipulat de lege. Am văzut tot felul de titluri. Apropo, că există o Comisie specială aici, au obținut din turn, să menționeze că primarul permite protestul, primarul nu interzice protestul, Ceban, Ceban, Ceban…Voi, care cunoașteți buchia legii, sunt juriști care s-au expus în această privință. Din cele trei argumente până la tentativele de instalare a corturilor în fața Președinției, au fost în felul următor. Faptul că se fumează în locul public și în locuri neautorizate. Voi sincer vorbiți despre acest lucru? În tot orașul se fumează, nu mai spun că în fața Parlamentului, mulți din PAS, unii dintre ei fumează chiar în birouri și văd că nu există nicio problemă în această privință și nu-i amendează pe nimeni. Dacă îi amendați pe protestatari, ceea ce este lucrul Poliției, nu a Primăriei, vă rog să-i amendați și pe deputați, și pe cei din fața Președinției, cei care fumează în fața și în spatele Guvernului care sunt fumători înrăiți, dar care nu deranjează ochiul Poliției. Înțeleg, nu tolerăm, nu este un lucru bun, dar să fie egali toți în fața legi. Amendați protestatarii, dar amendați și deputații PAS care fumează.

Pe partea de murdărie. Serviciile specializate lucrează în această privință, dacă e cineva să se facă de vină, rog să fie întocmite procese verbale și să fie amendați oamenii, dar în același context, rog foarte mult, după frigăruii noștri din toate parcurile și scuarurile din capitală, fâșiile forestiere, la fel scoatem saci de gunoi. În acele parcuri nu las eu cu dvs., lasă tot oamenii care vin să se odihnească. Deci, dacă amendăm protestatarii, amendăm și pe ceilalți dimprejurul instituțiilor și în parcuri”, a declarat Ceban la ședința săptămânală a serviciilor Primăriei.

Într-un final, primarul capitalei a menționat că nu are de ce să se supere pe Poliție, întrucât oamenii legii ar fi acționat la ordinele guvernării PAS.

„(...) nu că aș lua parte cuiva, dar trebuie să fim corecți unii în raport cu alții. Nu știu ce se așteaptă cei din turn, să recite poezii? ăștia până la urmă-s protestatari. Înțeleg că-i deranjează pe cei care stau în scaune moi la Parlament și Președinție, dar de ce nu iese la oameni. Vreți ca Primăria să facă pentru voi acest lucru? pentru că nu aveți curaj, puneți și polițiștii să facă acest lucru pentru voi, iar în timp ce voi stați la masă, polițiștii stau și lucrează. N-avem cum să ne supărăm pe Poliție și pe comunicatul de ieri, pentru că 90% din efectivul Poliției au stat fie pe soare, fie pe ploaie atunci când a fost nevoie, pentru a apăra fundurile celor care stau prin cabinetele moi sau prin restaurante și cafenele. Li s-a spus din turn și din turn au acționat. Eu totul înțeleg, dar atunci când am spus că nu accept parada gaylor, toți mi-au adus aminte că nu avem dreptul să interzicem, iar acum ne puneți să încălcăm legea, fluturându-ne în față cu niște articole. Rog ca colegii mei să se conducă în continuare după Legislație”, a conchis Ceban.

Inspectoratul General de Poliție anunță că la protestul organizat Partidul „Șor” dumincă, 25 septembrie, în centrul capitalei, au participat aproximativ 5 800 - 6 000 de cetățeni. Totodată, Poliția susține că atât organizatorii, cât și participanții la protest au încălcat prevederile Declarației prealabile depuse la Primărie și a Legii cu privire la întruniri, inclusiv locul desfășurării acțiunii de protest, evitarea acțiunilor provocatoare, menținerea ordinii publice, etc.

Zeci de oameni organizați de Partidul ȘOR au protestat duminică, 25 septembrie, la sediul Președinției, dar și Parlament. Mulțimea, echipată cu pancarte, scandează „Demisia!” și „Noi suntem poporul.” Ca și la protestele precedente, deputatul fugar aflat în Israel Ilan Șor a apărut pe un panou LED de pe care s-a adresat protestatarilor și le-a spus că „va merge până la capăt”, iar pe 2 octombrie va fi organizat un alt protest.

Totodată, Partidul ȘOR a venit cu un comunicat în care spune că protestatarii nu au fost lăsați să instaleze corturi în ograda Președinției, după ce sute de oameni aduși organizat la manifestația împotriva guvernării și-au exprimat nemulțumirea și ar fi vrut să rămână să protesteze non-stop așa cum se întâmplă în scuarul Parlamentului. În realitate, șeful Inspectoratului de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a explicat în cadrul buletinului de știri de la TVR, că acel perimetru este „unul securizat”, iar locul este unul „unde trebuie să existe niște cerințe de a ne deplasa și afla pe acest perimetru.”

La 22 septembrie, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, au îndemnat la calm, manifestații pașnice, fără intimidări, ură sau violență, atât din partea manifestanților, cât și, în adresa acestora.

Reprezentanții partidului ȘOR, care sunt organizatorii acțiunii de protest, la 20 septembrie, susțineau că o participantă la manifestație ar fi fost agresată fizic și verbal de către o femeie care trecea prin zonă. Într-un comunicat de presă, aceștia au îndemnat forțele de ordine să asigure protecția persoanelor care protestează.

Marți, mai devreme, oamenii legii au anunțat că o protestatară, participantă la manifestația din scuarul Parlamentului a agresat o polițistă a Inspectoratului de Poliție Buiucani, care se afla în serviciu la menținerea ordinii publice.

La fel, marți IGP a acuzat protestatarii care se află în corturi că au un comportament antisocial - blochează trecerea pentru pietoni pe trotuar, fumează în locuri nepermise, aruncă deșeuri în locuri publice și atenționează că asemenea acțiuni contravin prevederilor Legii și au cerut organizatorilor să monitorizeze acțiunile participanților la protest.

Amintim că la 18 septembrie, partidul ȘOR și-a scos, din nou, simpatizanții în stradă. Zeci de cetățeni din diferite raioane ale țării au fost aduși organizat cu autocare și autobuze pentru a protesta împotriva guvernării și a președintei Maia Sandu, la apelul deputatului fugar Ilan Șor.

Totodată, Partidul ȘOR a anunțat regim non-stop de protest „până actualul regim va demisiona” și instaurează „orășelul schimbării” în fața Parlamentului și Președinției. Deși unul dintre liderii protestatarilor Dinu Țurcanu a rugat „ca cei care și-au luat de acasă corturi să le instaleze”, se poate observa că toate sunt de același model și culori.

Organizatorii manifestației au declarat că „orășelul schimbării” va activa până actuala conducere a statului nu va demisiona și vor fi organizate alegeri noi parlamentare și prezidențiale. În acest sens a fost aprobată și o rezoluție.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media