Producătorii locali de medicamente vor putea importa materii prime, ambalaje și materiale printr-o procedură simplificată

1 decembrie 2022, 15:53 Sănătate 98
Pastile, medicamente.  Sursa: Replica Media

Procedura de import al materiilor prime, ambalajelor și materialelor de către producătorii locali de medicamente a fost simplificată. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de modificare a Codului fiscal, a Legii cu privire la tariful vamal și a Legii cu privire la activitatea farmaceutică.

Potrivit noii redacții a legii, vor fi acordate scutiri aferente importului de materii prime, materiale și ambalaje, în baza autorizației de import eliberate de către regulatorul domeniului medicamentului – Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, fără a mai fi necesară existența unei liste suplimentare, stabilite de Guvern.

În prezent producătorii locali de medicamente se confruntă cu solicitări excesive de autorizații de import, ceea ce constituie un abuz și aduce prejudicii semnificative.

Din acest motiv, un tip de medicamente, produs de o companie autohtonă, poate să coste de câteva ori mai mult decât același tip, produs în străinătate.

Astfel, implementarea proiectului va avea efect pozitiv și asupra calității, dar și a capacității de export al medicamentelor produse în Republica Moldova.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media