Acest nou pachet de sancţiuni va afecta noi sectoare ale economiei ruse, inclusiv tehnologia, şi va include noi persoane, dar nu a fost încă definitivat, a precizat Josep Borrell.
Miniştrii de externe, reuniţi de urgenţă la New York, au promis, de asemenea, că vor continua să furnizeze arme Kievului atât timp cât va fi nevoie, potrivit unei declaraţii adoptate prin consens. Întâlnirea a fost convocată miercuri în paralel cu Adunarea Generală a ONU, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a decretat mobilizarea parţială a 300.000 de rezervişti şi a ameninţat că îşi va folosi întregul arsenal, inclusiv pe cel nuclear.
„Este clar că Putin încearcă să distrugă Ucraina, el încearcă să distrugă întreaga ţară prin diferite mijloace”, a spus Josep Borrell într-o conferinţă de presă la sfârşitul reuniunii.
Şeful diplomaţiei europene a apreciat că ultimele mişcări ale Moscovei urmăresc să submineze sprijinul pe care Ucraina îl primeşte de la aliaţii săi şi să ameninţe pacea şi securitatea internaţională „la un nivel fără precedent”, scrie Agerpres.
Totodată, Uniunea Europeană condamnă referendumurile ilegale anunțate marți în teritoriile din estul Ucrainei ocupate de Rusia. Potrivit unei declarații a Înaltului Reprezenant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, acțiunea este o încercare a Rusiei de a-și legitima controlul militar ilegal și are ca scop schimbarea forțată a granițelor Ucrainei, încălcând în mod clar Cartea ONU și independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.
Vladimir Putin a avut la 21 septembrie un discurs unde a început cu un atac dur la Occident care ar fi rusofob și care promovează ura față de Rusia și tot ce e rusesc și au provocat războiul din Ucraina. De astăzi, liderul de la Kremlin a anunțat mobilizare parțială.
Liderul de la Kremlin afirmă că până acum, pe frontul din Ucraina au luptat doar militari profesioniști și voluntari. De acum încolo însă, din cauză că Ucraina nu vrea să se așeze la masa negocierilor, fiind influențați de Occidentul care nu dorește pace și alimentează cu armament armata ucraineană, Rusia este mai determinată ca oricând să demoleze regimul neo-nazist din Ucraina și să elibereze teritoriile ucrainene.
Putin spune că ideea mobilizării parțiale aparține Ministerului Apărării și o susține, semnând deja un decret în acest sens. Mobilizarea parțială, spune Putin, va începe de astăzi, iar asta înseamnă convocarea doar acei cetățeni care sunt în rezervă, care au slujit deja Armatei ruse și au experiență militară. Liderul de la Kremlin spune că noii mobilizați nu vor fi trimiși imediat pe front, dar vor trece instruire militară.
Imediat după discursul lui Vladimir Putin, posturile de televiziune de stat ruse au publicat un interviu cu ministrul rus al Apărării. Serghei Șoigu a anunțat că Rusia își propune mobilizarea a cel puțin 300 de mii de rezerviști și a vorbit pentru prima dată despre pierderile armatei ruse în Ucraina, dar și ale celei ucrainene.
Șoigu afirmă că a venit acel moment când de facto, Rusia luptă cu NATO și că toată infrastructura militară, logistică și de spionaj a blocului euro-atlantic este implicată și de facto conduce operațiunea din Ucraina.
Ministrul rus al Apărării dă asigurări că în armată vor fi mobilizați doar rezerviștii, cei cu experiență militară și doar în funcție de necesitățile Armatei. Despre mobilizarea studenților nu este și nu va fi în niciun caz vorba, mai spune Șoigu care afirmă că va fi mobilizată doar 1% din capacitatea de mobilizare a Rusiei.
De asemenea, Serghei Șoigu a făcut declarații despre pierderile suferite de Armata rusă și cea a Ucrainei. În cele aproape 7 luni de agresiune militară rusă, trupele de ocupație ar fi pierdut 5937 de oameni, fără a spune despre numărul de răniți, menționând că peste 90% din aceștia su fost recuperați și întorși pe front. Ultima oară, Armata rusă a făcut un blianț al pierderilor umani în martie când a prezentat numărul decedaților la 1351. Asta în timp ce în ultimele estimări ale Armatei Ucraieni, Rusia ar fi pierdut peste 55 de mii de soldați.
Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.
UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.
Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.
