Politica Editorială REPLICAMEDIA.MD

Suntem un portal de știri generalist independent apărut în mai 2021, ce aparține Asociației Obștești Replica Media, creat de un grup de jurnaliști cu experiență în online cu suportul European Endowment for Democracy. Realizăm știri și reportaje pe teme de actualitate, în interes public și respectând toate rigorile deontologiei profesionale. Ne propunem să fim primii în toate: știri, reportaje, evenimente și audiență.

MISIUNE

Replica Media este o publicație media națională care oferă știri corecte, echilibrate și de calitate, în regim real pentru oameni activi. Respectăm libertatea de expresie și împărtășim plenar valorile europene.SCURT ISTORIC/ECHIPĂ

Este un proiect de presă care a apărut cumva post-factum. Adică, după ce a fost formată o echipă. Suntem o bună parte din fosta UNIMEDIA din perioada 2015-2019. În ultimii ani de proiect, ne-am consolidat foarte mult, iar ceea ce este REPLICA MEDIA este un rezultat al muncii din acea perioadă. Chiar dacă pentru o vreme fiecare și-a căutat de treabă, într-un final ne-am reunit, iar planul de bază este să mergem înainte cât de mult e posibil. Este vorba de CristiVitalieNalykNastea și Alina. Suntem 5 membri fondatori ai proiectului și care ne-am reunit într-o Asociație Obștească - Replica Media. Acum, ni s-au alăturat AlinaDiana, Anatol și Cristi.

TRANSPARENȚĂ

Nu avem ce ascunde. Ne găsiți oriunde și oricând, iar ceea ce facem în media servește strict interesului public, iar noi, ca jurnaliști ne asumăm tot ce vom face. Cu siguranță vom greși, vom avea momente delicate, supărări, scandaluri, critici, dar un lucru e cert: greșelile vor fi umane și nu intenționate.

Pentru ca promisiunile noastre să nu fie în van, am decis ca Asociația Noastră să aibă ca observatori oameni de media și din societatea civilă consacrați și care de-a lungul timpului au demonstrat atașament clar față de deontologia media, drepturile omului și care au pledat prin fapte pentru o media independentă și sănătoasă, iar asta ne va face să fim și mai responsabili și atenți în meseria de zi cu zi.

Este vorba despre Petru Macovei, director API, Elena Cioina Coordonatoare media, Platforma E-Sănătate.MD, Viorica Zaharia, Președinta Consiliului de Presă, Valeriu Pașa, Expert, Watchdog, Lilia Curchi, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic și Vasile Cantarji, Vicedirector CBS-AXA.

FINANȚARE

Un proiect media gratis nu poate exista. Este o lege a pieții și o realitate ce nu poate fi contestată. Acum suntem norocoși că aproape 2 ani vom fi acoperiți financiar grație European Endowment for Democracy. Un suport extraordinar de care suntem foarte mândri. Dar asta nu înseamnă că vom lăsa mâinile în jos și vom aștepta pomană. NU!

Avem planuri serioase și o strategie care să ne asigure o creștere treptată a veniturilor proprii din publicitatea de pe piață. În același timp, vom căuta finanțare și din alte părți, iar dacă vom munci corect și vom crea acele produse care ni le dorim, suntem siguri că vom trece prin orice alte probleme.

CE VOM FACE

Cel mai greu a fost să ne găsim o denumire. Pentru a înțelege acest lucru, vă îndemnăm să faceți acest exercițiu în locul nostru. Am analizat sute de nume ca până la final să rămânem la Replica Media pentru ca să fim consecvenți, de vreme ce asociația noastră poartă această denumire, să fie și site-ul la fel. Am vrut să fim originali, unici, creativi și deosebiți, dar nu am putut găsi un nume care să conțină toate aceste calități. În schimb am optat pentru sobrietate, consecvență și un nume direct legat cu ceea ce facem. Dar ce facem?

Un site de știri normal. Sună poate banal, dar noi altceva nu știm să facem. Din păcate, e un demers care pare simplu, dar care nu e atât de ușor de făcut, iar în timp, noi suntem siguri că această cale e cea mai bună ca să reușim. Nu fugim după exclusivități, nu vom căuta senzații și să facem trafic de dragul traficului. Nu! Iar asta e o promisiune.

În principiu, noi ne propunem să fim un portal de știri care:

- să aibă știri de tot felul, de ultimă oră, generalist, știri serioase, corecte, echidistante;

- să fie primul la viteză, la știri, la evenimente

- să facă trafic calitativ

- să aibă o diferență clară între știri serioase și cele de audiență;

- să fie transparent

- să respecte deontologia mass-media și să ofere dreptul la replică tuturor

- pledează pentru respectarea drepturilor omului

- prețuiește libertatea de expresie și dreptul la opinie

- va promova integrarea europeană a Republicii Moldova

- va susține un sistem de justiție independent și profesionist

- va apăra și promova presa independentă, liberă și care respectă standardele profesionale

PUBLICITATE

Replica Media oferă servici de publicitate directă în formă de bannere și știri comerciale.

Fiecare știre publicitară va fi marcată cu semnul PUB atât în titlul postării, cât și la finalul fiecărui articol comercial.

Replica Media nu va accepta publicitate care reflectă conflicte de natură juridică, economică sau comercială, până la existența unei sentințe sau decizii irevocabile.

Replica Media își rezervă dreptul de a nu accepta publicitate de la companii cu grave probleme de imagine și etică profesională.

Replica Media nu va accepta bani de la partidele politice decât în campania electorală. Publicitatea electorală va fi marcată în corespundere cu legislația în vigoare și va avea un preț special.

Toate informațiile despre serviciile publicitare oferite le găsiți în Rate Card.AO „Replica Media”

Republica Moldova

MD-2012, mun. Chișinău

Str. Teatrului 2, of. 3

Tel: +373 68 119991

e-mail: info[@]replicamedia.md

 

Discuțiile Replica Media